Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 7. 2007 11:08

Vláda brzy vypíše soutěž na výběr loga pro předsednictví v EU

Vláda chce v létě vypsat výběrové řízení na výběr loga pro české předsednictví v EU v roce 2009.

Bude se jednat zřejmě o otevřenou soutěž pro autory, kteří mají nějakou kvalifikaci. Podle náměstkyně pro evropské záležitosti Jany Hendrychové musí být logo uplatnitelné pro nejrůznější potřeby. Datum, kdy bude výběrové řízení zveřejněno, zatím vláda nestanovila. Mělo by to být ale v nejbližší době.

Logo je jedním z mnoha faktorů, které dávají specifickou tvář předsednictví té které země, objevuje se třeba na nejrůznějších tiskovinách a suvenýrech. Členské státy se v předsednictví EU střídají po půl roce. Od Německa 1. července přebralo žezlo Portugalsko. Čechy tato náročná povinnost čeká za rok a půl.

Členské země pro svá loga často využívají například barvy svých vlajek a součástí grafického zpracování bývá i letopočet. Takovou formu zvolilo například Německo. Také Itálie využila v logu své standarty a spojila ji s modrožlutou vlajkou Evropské unie.

Česká vláda by byla ráda, kdyby se soutěže mohli účastnit vedle různých reklamních firem také studenti a absolventi uměleckých škol. Vybrané logo se objeví na oficiálních webových stránkách, propagačních předmětech a různých tiskovinách. "Pro předsednictví jsou třeba aktivity, které vytvoří jeho jednotný obraz a podpoří jeho identitu," zmiňuje Jana Hendrichová.

Předsedající členský stát se na svoji roli, kdy je tváří, mluvčím a koordinátorem celé EU, připravuje dlouho dopředu. Musí zorganizovat nejrůznější schůzky a summity sedmadvacítky, určuje si také svoje politické priority. Hlavním mottem Česka má být Evropa bez bariér. Přípravy českého předsednictví v EU vyjdou na 3,3 miliardy korun.
klh, čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie