Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 8. 2007 10:38

Vláda bude jednat o fondu bydlení či o změné norem pro státní úředníky

Po dvoutýdenní přestávce se dnes ve Strakově akademii sejdou ministři vlády Mirka Topolánka. Na programu má kabinet například nová pravidla pro státní úředníky, zprávu k mýtu či přehled zákonů nutných pro reformu zdravotnictví.

Vláda dnes bude na návrh ministerstva pro místní rozvoj jednat o navýšení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok o 2,9 miliardy korun. Snížení úroků z půjček na rekonstrukce panelových domů by mělo stát 2,8 miliardy korun, přímé dotace na jejich opravy by měly činit 100 milionů. Státní fond rozvoje bydlení podporuje rekonstrukce panelových domů především úrokovými dotacemi, kterými se pro investory snižují tržní úroky z půjček od bank a spořitelen až o čtyři procentní body. Dotace zajišťuje speciální program s názvem Panel. Současný rozpočet Panelu činí 1,5 miliardy korun. Počet žádostí za prvních pět měsíců roku však předčil očekávání a rozpočet Panelu je třeba navýšit o zmíněné 2,8 miliardy. Je zapotřebí také zvýšení přímé dotace o 100 milionů korun. Ty jdou na nejzchátralejší domy.

Ministerstvo dopravy také vládě předloží informativní materiál k možnostem rozšíření výběru mýta na silnicích. Mýtné, které nyní platí na dálnicích a rychlostních silnicích nákladní vozidla s hmotností 12 tun a více, je podle ministerstva možné zavést i pro vozidla od 3,5 tuny. Norma by platila od 1. ledna 2008 či 2009 podle stavu legislativy. Ministerstvo bude totiž muset připravit změnu některých jiných norem, které výběr mýtného upravují. MD hodlá také informovat vládu o možnostech rozšíření mýtného na silnice druhé a třetí třídy. Stát uvažuje o tom, že silnice nižších tříd by byly kontrolovány satelitním systémem a nikoli mýtnými bránami s mikrovlnami, jako je tomu na dálnicích.

Kabinet dnes projedná i návrh ministerstva práce a sociálních věcí o výměně balíku akcií společnosti Pražská energetika za podíl v polostátní energetické společnosti ČEZ. O prodej 14,19 procenta akcií PRE usilovalo ministerstvo již za ministra Zdeňka Škromacha.

Vláda dostane také Koncepci státní politiky cestovního ruchu na léta 2007 až 2013. Ministerstvo pro místní rozvoj chce zlepšit propagaci České republiky jako lákavého turistického cíle uprostřed Evropy. Marketing je jednou ze čtyř priorit koncepce. K dalším prioritám patří zlepšení nabídky služeb pro turisty v regionech nebo sjednocení sítě turistických informačních center.

Ministr vnitra Ivan Langer ministrům navrhne zrušit zákon o státní službě, který má fungovat od počátku roku 2009 a měl přinést výhody desetitisícům státních úředníků. Ministr Langr ho chce nahradit novým, který nepočítá s velkými privilegii pro státní úředníky. Plánuje pro ně postavení zaměstnanců, jimž pravidla určuje především zákoník práce, kde takové jistoty nejsou.

Hlavní práce tento týden nicméně na vládu čeká ve sněmovně, kde chce prosadit reformu financí. Už dnes budou o klíčových změnách jednat poslanecké kluby. Kvůli mimořádné schůzi poslanců, která začne v úterý, zasedá kabinet už dnes, nikoli ve středu, jak je tomu obyčejně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie