Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 7. 2007 10:17

Vláda bude jednat o policejních odposleších

Vláda dnes projedná analýzu telefonních odposlechů, kterou nedávno zpracovala policie na pokyn ministra vnitra Ivana Langra.

Podle materiálu loni počet odposlechů proti roku 2005 mírně vzrostl; policisté jich nasadili zhruba 7600. O rok dříve to bylo asi 7300. Celkem loni policisté odposlouchávali 4386 lidí.

Výsledky analýzy také ukázaly, že roste podíl organizovaného zločinu na celkové kriminalitě a odposlechy jsou pro boj s tímto druhem zločinu nutné.

Vláda nedávno schválila novelu trestního řádu, která upravuje pravidla pro použití odposlechů. Lidé se budou moci v budoucnu možná dozvědět, že je odposlouchávala policie. V případě, že by postup policie považovali za neoprávněný, budou moci žádat odškodné. Normu teď musí posoudit ještě poslanci a senátoři.

Odposlouchávaný by se měl podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nejpozději do jednoho roku po pravomocném uzavření konkrétního případu dozvědět o odposlechu. Následně by mohl požádat Nejvyšší soud o přezkum nařízeného odposlechu a případně žádat náhradu škody.

Zpřísnit by se měla také pravidla pro jejich nasazování, snížit počet osob seznamovaných se sledovanými účastnickými čísly.

Při zpracování analýzy za rok 2006 prý ministerstvo narazilo na problémy se sběrem a vyhodnocováním statistik o odposleších. Zřídilo proto pracovní komisi, která připraví speciální metodiku umožňující zpracovávat stejnou statistiku každý rok.

klh, čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie