Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 9. 2019 17:29

Vláda bude nově oceňovat úspěšné zahraniční investory, schválila i pomoc ovocnářům

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády, 9. září 2019.
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády, 9. září 2019.
Nejlepší zahraniční investoři budou od letošního roku oceňováni vládou. Ministři na jednání vlády v pondělí 9. září 2019 schválili návrh premiéra Andreje Babiše na vznik nových cen s názvem Odpovědný zahraniční investor v České republice. Vláda se zabývala také dotační politikou vůči nestátním neziskovým organizacím pro rok 2020 a rozhodla se celkem 50 miliony korun pomoci ovocnářům, kteří přišli o úrodu kvůli jarním mrazům.

Premiér Andrej Babiš bude od letošního roku oceňovat zahraniční investory za mimořádný investiční přínos pro ekonomiku České republiky. Do hodnocení budou zahrnuty právnické osoby se sídlem v České republice, ve kterých má zahraniční právnická nebo fyzická osoba většinový podíl na základním kapitálu, nebo vůči které je zahraniční právnická nebo fyzická osoba osobou v postavení ovládající osoby podle zákona upravujícího právní poměry obchodních společností a družstev.

Smyslem a cílem ocenění Odpovědný zahraniční investor v České republice je podpořit a dále motivovat zahraniční subjekty podnikající v tuzemsku k investicím do aktivit s významným celospolečenským přínosem pro Českou republiku. První předávání cen proběhne formou slavnostní galavečeře v Lichtenštejnském paláci v pondělí 14. října, které se zúčastní dvacet nejúspěšnějších firem.

„Dlouhodobě v éteru kritizujeme zahraniční investory, kteří tu investovali a berou si velké dividendy. Máme samozřejmě velký zájem na tom, aby podporovali co nejvíce naše školství, kulturu, sport a další neziskové aktivity. Chceme, aby to veřejnost věděla. Chceme je motivovat, aby zintenzivnili tuto činnost a podporovali různé aktivity neziskového charakteru,“ vysvětlil premiér Andrej Babiš.

Vláda schválila také hlavní oblasti státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím pro rok 2020. Mezi prioritní oblasti patří například boj s korupcí, děti a mládež, kultura, péče o zdraví a zdravotní prevence, protidrogová politika, rodinná politika, romská menšina či tělesná výchova a sport. „Sport je pro nás priorita. Prosadili jsme vznik sportovní agentury, já jsem se osobně angažoval za navýšení rozpočtu pro sport na příští rok,“ konstatoval předseda vlády.

Kabinet schválil také celkem 50 milionů korun na pomoc ovocnářům, které poškodily letošní jarní mrazy v dubnu a květnu. Finanční odškodnění bude řešeno formou dotačního titulu Ministerstva zemědělství. Ministerstvo odhaduje, že letošní mrazy způsobily zemědělcům škody na sklizni ovoce zhruba ve výši 158 milionů korun. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství.

Vláda se zabývala také přípravou summitu předsedů vlád Visegrádské čtyřky a západního Balkánu, který Česká republika uspořádá ve čtvrtek 12. září. Jednání se uskuteční v reprezentačních prostorách Pražského hradu a kromě premiérů zemí V4 pozvání dostali i představitelé západobalkánského regionu. Mezi tématy jednání budou regionální otázky, aktuální situace v Evropské unii i posilování vazeb s EU a integrace do evropských struktur.

Ministři rovněž rozhodli, že Česká republika využije příležitost účastnit se navyšování kapitálu Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj, a posílí tak svoji pozici v jedné z pěti institucí skupiny Světové banky. Vláda schválila úpis kapitálu České republiky v Mezinárodní bance pro obnovu a rozvoj ve výši 175 885 830 dolarů.

Vláda odsouhlasila rovněž návrh dohody Rady hospodářské a sociální dohody ČR, kterým stanoví příspěvek státu na činnost sociálních partnerů. Jedná se o Českomoravskou konfederaci odborových svazů, Asociaci samostatných odborů, Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Sociální partneři požadovali 37 496 114 korun, vláda odsouhlasila 36 799 839 korun. Návrh dohody teď musí odsouhlasit plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody. Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kompletní výsledky jednání vlády 9. září 2019 najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-9--zari-2019-176052/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie