Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 5. 2007 9:08

Vláda bude řešit, z čeho zaplatit pokutu EU za zásoby potravin

Vláda by měla na svém středečním zasedání rozhodnout, z jakých zdrojů ČR zaplatí do rozpočtu EU 3,1 milionu eur (asi 86 milionů korun) jako první splátku pokuty za údajně nadměrné zásoby některých zemědělských a potravinářských výrobků před vstupem do unie.

vlajka euČeské republice byla Evropskou komisí vyměřena celková sankce 12,3 milionu eur (350 milionů korun). Kabinet zároveň rozhodne o dalším postupu Česka. Ministerstvo zemědělství se totiž chce sankci bránit u Evropského soudního dvora.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče nebylo prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení trhu EU. "Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro," uvedl již dříve Gandalovič.

Evropská komise nadělila pokuty také Estonsku, Lotyšsku, Kypru, Litvě, Maltě, Polsku, Slovinsku a Slovensku. Všechny tyto nové členské státy mají jako penále za nadlimitní zásoby zaplatit Evropské unii celkovou sumu 41,1 milionu eur (skoro 1,2 miliardy korun). Nejvyšší postih byl vyměřen Polsku - 12,451 milionu eur. ČR je hned na druhém místě. Splátky mají být rozloženy do roku 2010, první má být uhrazena do konce července letošního roku.

Podle MZe činilo úplně první předběžně vyměřené penále v roce 2005 pro ČR téměř 100 milionů eur. Po silné vlně odporu všech nových členských zemí, které zpochybnily výpočty pokut, snížila EK své propočty a pro ČR stanovila částku zhruba 44 milionů eur. Po dalších konzultacích, při kterých komise vzala v potaz specifické argumenty české strany, upravila loni v září penále na 19,2 milionu eur. EK nakonec sankci snížila na 12,29 milionu eur. Penále se pro ČR týká drůbežího masa, konzervovaných žampionů, konzervovaných mandarinek a ananasu, pomerančového džusu a rýže.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie