Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 7. 2009 14:49

Vláda bude s městy a obcemi společně řešit hospodářskou krizi

Členové vlády se dnes dohodli se zástupci Svazu měst a obcí na memorandu o spolupráci při řešení dopadů finanční a hospodářské krize na českou společnost.

„Není žádné tajemství, že makroekonomická predikce přináší chmurnější pohled na vývoj české ekonomiky jak v roce letošním, tak v roce příštím. Bohužel pokud jde o výpadky příjmu veřejných financí i co se týká měst a obcí, tak je to již viditelné,“ řekl po jednání předseda vlády Jan Fischer.

 

Podle premiéra je to jeden z důvodů, proč se vláda rozhodla se Svazem měst a obcí podepsat memorandum o spolupráci. „Historicky poprvé jsme se dohodli na textu memoranda o spolupráci v otázce ekonomické krize,“ dodal premiér.

 

Předseda Svazu Oldřich Vlásak tento krok vlády vítá: „Vnímám dnešní setkání jako pokračování kontinuity v jednání samosprávy s vládou. Co potřebujeme nejvíce je vzájemná informovanost a provázanost jednotlivých opatření.“

 

V podepsaném memorandu je například závazek, že při posuzování legislativních návrhů vláda vždy vyhodnotí, zda nedochází k přesunům nových úkolů ze strany státu na města a obce bez dostatečného finančního krytí ze strany státu.

 

Vláda se zástupci Svazu dále projednali přípravu státního rozpočtu na příští rok, herní zákon, boj s extremismem, čerpání evropských prostředků, rozpočtové určení daní nebo také strategii řešení předluženosti sociálně vyloučených obyvatel a jejich sociální integraci.

(Celý text memoranda je k dispozici  v příloze této aktuality.)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády se Svazem měst a obcí, 27. července 2009

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie