Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 5. 2007 10:55

Vláda bude zřejmě jednat o žalobě na Evropskou komisi

Vláda bude na svém dnešním mimořádném zasedání zřejmě rozhodovat o tom, zda podá žalobu na rozhodnutí Evropské komise, která Česku snížila příděl emisních povolenek na roky 2008 až 2012. Bude přitom vycházet z výsledků analýzy, kterou nechalo zpracovat ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kabinet má na programu jediný bod, a sice analýzu rozhodnutí komise. Česko poslalo do Bruselu návrh ročního limitu na vypouštění emisí CO2 ve výši 102 milionů tun ročně. Komise však odsouhlasila jen 86,8 milionu tun ročně, tedy o 14,8 procenta méně. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman snížení přídělu už několikrát kritizoval, menší počet povolenek podle něj podváže růst tuzemské ekonomiky.

Částečné výsledky analýzy zveřejnilo ministerstvo už před měsícem, ale kvůli reformě veřejných financí na její projednání nezbýval čas. Podle ministra Římana z výsledků analýzy vyplývá, že Evropská komise při svém rozhodování podhodnotila růst hrubého domácího produktu v letech 2009 a 2010.

„Zatímco Komise pro oba roky počítala s odhadem růstu ve výši 3,6 procenta, průměrný odhad skupiny tuzemských institucí jako je Česká národní banka nebo Český statistický úřad je o jeden procentní bod vyšší. Podle oficiálního odhadu českého ministerstva financí v těchto letech poroste tuzemská ekonomika o 5,1 procenta," uvedl k výsledkům analýzy už dříve ministr Říman.

Komise navíc podle ministra průmyslu a obchodu při výpočtu uhlíkové náročnosti tuzemského průmyslu započítala i emise, které vyprodukují domácnosti a dopravní prostředky. Na ně se však povolenky nevztahují, proto není důvod zahrnovat je do výpočtu, tvrdí Říman.

Vicepremiér Martin Bursík předpokládá, že Říman bude chtít v pátek hovořit právě o žalobě na Evropskou komisi. Žalobu Bursík nepovažuje za racionální, je podle něj málo pravděpodobné, že by s ní Česko uspělo.

"Byl by to také špatný vzkaz EU. Na jedné straně usilujeme o snižování emisí, moderní hospodářství, ale na druhé straně bychom vydali signál, který jde proti těmto aktivitám," konstatoval Bursík.

Komise obhajuje svůj postup zejména tím, že pokud by členským zemím ponechala dostatečné množství povolenek, nemotivovala by znečišťovatele k úsporným opatřením. Česko ani v jednom z roků 2005 a 2006 nevyčerpalo Bruselem schválený příděl povolenek na 97,6 milionu tun. V roce 2006 vyprodukovaly české podniky 83,7 milionu tun emisí, o rok dříve 82,5 milionu.

Trhem s povolenkami se unie snaží omezit emise oxidu uhličitého, které přispívají ke globálnímu oteplování. Když znečišťovatel překročí povolené emise, musí si na evropském trhu dokoupit další povolenky. Kolaps jejich cen v polovině minulého roku, jehož příčinou byl nadbytek povolenek, byl dalším z důvodů, proč EK přistoupila ke snižování přídělů jednotlivým zemím.

O tom, jak rozdělit snížený příděl mezi tuzemské podniky, stále jednají ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu. Ve hře je podle informací ČTK stále několik variant.

Kvůli redukci počtu povolenek o čtvrtinu na 30,9 milionu tun ročně už komisi zažalovalo Slovensko. Evropský Soud první instance ale zamítl slovenskou žádost o zkrácené řízení. Odborníci odhadují, že případný soud s komisí by mohl trvat i déle, než dva roky. Do té doby však platí současné rozhodnutí.

Komise snížila příděl povolenek téměř všem zemím, o nichž už rozhodovala. S výší navrhovaného emisního stropu souhlasila komise jen v případě tří zemí - Francie, Velké Británie a Slovinska.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie