Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2013 14:47

Vláda chce hospodárnější veřejnou správu

Ve středu vláda projedná návrh zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Veřejné instituce budou muset dodržet přísnější pravidla hospodaření.

Ilustrační obrázek - peníze

Návrh specifikuje ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti. Zavádí nová fiskální pravidla pro sektor veřejných institucí (pravidlo dluhové brzdy, výdajové pravidlo), včetně rozpočtové odpovědnosti pro územní samosprávné celky.

Návrh vymezuje veřejné instituce a stanovuje pro ně pravidlo rozpočtové transparentnosti a udržitelnosti veřejných financí. Napříště budou muset veřejné instituce pro přípravu svého rozpočtu využít makroekonomickou a fiskální prognózu ministerstva financí. Její součástí bude i prognóza celkových příjmů veřejných institucí.

Součástí předlohy je i pravidlo pro stanovení celkových výdajů veřejných institucí. Ta dále stanovuje zásady hospodaření územního samosprávného celku a sankce za jejich porušení a upravuje působnost Národní rozpočtové rady jako funkčně, finančně a personálně nezávislé instituce, která bude monitorovat a vyhodnocovat plnění fiskálních cílů vlády.

Veřejné instituce budou povinny včas a otevřeně poskytovat veřejnosti veškeré informace o svém hospodaření. Ministerstvo financí pak v návrhu státního rozpočtu uvede informaci o jejich vlivu na dluh celého sektoru veřejných institucí.

Premiér Petr Nečas považuje za důležité udržet rozpočtovou disciplínu i letos. „Dodržíme svůj strategický plán mít deficit veřejných financí v letošním roce pod třemi procenty hrubého domácího produktu,“ uvedl premiér.

V souvislosti s tzv. finanční ústavou již dříve poznamenal, že ústava nastaví dlouhodobě, tedy nejen pro tuto, ale i všechny následující vlády pevná pravidla, která omezí možnost dluhové krize v České republice. „Finanční ústava omezuje populismus prosazující nadměrné výdaje a neúměrné zadlužování,“ řekl Petr Nečas s tím, že přísnější rozpočtová pravidla by platila i pro místní správy a samosprávy. „Nemůže nastat situace, že by stát šetřil a obce a kraje by se zadlužovaly,“ vysvětlil tento záměr premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie