Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 12. 2011 23:47

Vláda chce před rozhodnutím o půjčce MMF podrobnější analýzy

Kabinet Petra Nečase žádá podrobnější informace a analýzy, než rozhodne o půjče 89 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu. Vláda také jednala o přípravě mezinárodní smlouvy o tzv. fiskální unii.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda se podle premiéra jednoznačně shodla na tom, že potřebujeme další analytické informace a údaje, které má poskytnout Mezinárodní měnový fond. Pak rozhodne o půjčce, která má přispět ke stabilizaci eurozóny. „Budeme vést intenzivní konzultace s našimi zahraničními partnery v rámci Evropské unie. Teprve poté, co vláda získá všechny nezbytné údaje, data, fakta a analýzy, rozhodne v této věci o dalším postupu,“ oznámil na tiskové konferenci premiér. „Není důvod sami sebe dostávat pod umělý časový tlak. Jde skutečně o velmi důležité rozhodnutí“ dodal.

Jednání vlády se zúčastnil také guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer, který předložil podrobné informace o dosavadních poskytnutých finančních prostředcích Mezinárodnímu měnovému fondu a o struktuře a stavu rezerv ČNB.

Vláda České republiky převezme plně zodpovědnost za toto rozhodnutí. Nebudeme politicky ovlivňovat rozhodnutí nezávislé České národní banky z hlediska stability měnové politiky, ale také České národní banky jako regulátora českého bankovního trhu,“ zdůraznil předseda české vlády Petr Nečas.

Premiér dále upozornil na nepřesnou informaci, že peníze půjčené Mezinárodnímu měnovému fondu jsou kdykoliv na požádání k dispozici. „Je to poměrně komplikovaná procedura a musí o tom rozhodnout dokonce Mezinárodní měnový fond,“ uvedl na pravou míru nepravdivé tvrzení médií, že prostředky zapůjčené MMF je možné kdykoli získat z fondu zpět. Podle předsedy vlády neexistuje žádný přesný legislativní rámec, který by rychlé a bezpečné vrácení peněz zaručoval, byť patří Mezinárodní měnový fond mezi solidní věřitele.

Zpřísnění rozpočtové politiky unie dojedná trojice vyjednávačů

Vláda na svém středečním zasedání projednala také analýzu týkající se mezinárodní smlouvy o „fiskální unii“. Premiér zdůraznil, že tato smlouva nesouvisí s půjčkou Mezinárodnímu měnovému fondu. „Chci skutečně zdůraznit, že se jedná o dvě rozdílné věci, které spolu nesouvisí,“ upozornil na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Vládní kabinet se dohodl na vytvoření tříčlenného vyjednávacího týmu, do kterého budou své zástupce jmenovat předseda vlády a oba dva místopředsedové vlády. Tito zástupci se zúčastní jednání o nové mezinárodní smlouvě, která má posilovat mechanismy fiskální disciplíny v rámci eurozóny.

V této chvíli nejsou známy žádné podrobnosti, takže o tom, jak Česká republika se bude stavět k tomuto dokumentu bude možné říci teprve až bude vypracován text smlouvy. Současně bude připravena i příslušná instrukce pro zástupce České republiky, kteří se účastní těchto jednání a kteří budou koncipovat tento text,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Zástupci ČR budou mít též při jednáních o dokumentu podle předsedy vlády uloženo, aby závazky plynoucí z této mezinárodní smlouvy o zpřísnění rozpočtových pravidel unie byly závazné jen pro členy eurozóny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie