Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 6. 2013 16:34

Vláda chce účinněji postihovat opakované přestupky

Vláda schválila novelu přestupkového zákona. Cílem je účinnější postih pachatelů opakované přestupkové činnosti.

Ministři Petr Mlsna, Zbyněk Stanjura a Pavel Blažek na tiskové konferenci po jednání vlády 19. června 2013
Ministři Petr Mlsna, Zbyněk Stanjura a Pavel Blažek na tiskové konferenci po jednání vlády 19. června 2013

Návrh povede k omezení pachatelů v možnosti páchat další přestupky, k odrazení od další drobné delikvence, bez jejich současného sociálního vyloučení. "Návrh, který umožňuje vznik centrálního registru vybraných přestupků je jednou z věcí, která byla vládou přislíbena v rámci tzv. šluknovského desatera," uvedl ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Opakované páchání přestupku bude možné posoudit jako okolnost pro uložení přísnějšího postihu.

Návrh dále počítá s nahrazením institutu čestných prohlášení prokazujících spolehlivost fyzických osob opisem z evidence přestupků.

Evidence přestupků

Rejstřík trestů povede nově zavedenou centrální evidenci přestupků. Evidovány budou zatím vybrané přestupky za účelem efektivnějšího a zpřísněného trestání: přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a proti majetku.

Údaje z evidence přestupků budou získávány dálkovým přístupem. Žádost o vydání opisu z evidence bude zasílána Rejstříku trestů elektronicky a bude vyřízena zpravidla obratem automatickým výdejem elektronického opisu.

Pachatelům vstup zakázán

Návrh rozšiřuje výčet přestupků, za které lze jejich pachateli uložit omezující opatření. Jedná se o přestupky proti ochraně před alkoholismem a toxikomaniemi, proti pořádku ve státní správě a územní samosprávě, proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a proti majetku.

Omezující opatření pak spočívá v zákazu vstupovat do jiných než vymezených míst. Může se jednat o konkrétní ulice, prostranství před obchody, parky či blízké okolí restaurací apod. Omezující opatření může být uloženo rovněž za provozování hazardních her, sázek a hraní na hracích přístrojích.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie