Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 12. 2010 23:51

Vláda chce zamezit daňovým únikům

Nečasův kabinet schválil novelu zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot.

Novela zavádí povinnou registraci osob, které prodávají pohonné hmoty na území ČR, s výjimkou prodeje pohonných hmot na čerpacích stanicích, a to u příslušného celního úřadu. „Zavádí se registr těchto prodejců, který bude veden Generálním ředitelstvím cel a bude veřejný. Cílem je omezit možnost daňových úniků,“ řekl premiér Petr Nečas.

„Zákon ukládá provozovatelům čerpacích stanic povinnost zajistit, aby byl do jimi vedené evidence prodaných nebo vydaných pohonných hmot jedenkrát denně zapisován stav součtových počítadel, která jsou integrální součástí výdejních stojanů jako stanovených měřidel, a následně uchovávat tuto evidenci pro účely kontroly prováděné celními úřady, po zákonem stanovenou dobu 3 let,“ vysvětlil ministerský předseda s tím, že Česká obchodní inspekce bude zveřejňovat seznamy čerpacích stanic, která porušují pravidla.

Vláda také schválila změnu nařízení vlády o výši časových poplatků a o výši sazeb mýtného za užívání určených pozemních komunikací. Nařízení vlády nově přerozděluje vozidla do tří skupin emisních tříd EURO (namísto nynějších dvou skupin nově zahrnuje i emisní třídu V a vyšší).
Současně vládní nařízení zvyšuje sazby mýtného u emisních tříd I až IV o 25 % s tím, že zvýšené páteční odpolední sazby (od 15 do 21 hodin) se u vozidel se 3 a více nápravami snižují z 50 na 40 %. Celkové předpokládané navýšení výběru mýtného je očekáváno ve výši cca 1,2 mld. Kč na celkem 7,3 mld. Kč oproti očekávání r. 2010 ve výši 6,1 mld. Kč (+ 19 %).

Vláda také uložila ministru dopravy předložení informace o postupu naplňování dohody MD ČR a ČESMAD BOHEMIA do únorového zasedání vlády v r. 2011.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie