Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 6. 2007 9:58

Vláda chce změnit a vzájemně provázat systém péče o děti

Vláda dnes představila sérii opatření, která mají zlepšit práva dítěte a vzájemně provázat instituce, které se na ochraně dětí podílejí. Důraz chce klást na rodinu, ať už původní, nebo náhradní.

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci u příležitosti Mezinárodního dne dětí uvedl, že cílem chystaných změn je sjednotit nynější roztříštěný systém ochrany dětí a zamezit opakování případů, které v posledních dnech plní stránky novin.

Velkou diskusi o právech dítěte vyvolal případ týraného Ondřeje a zmizelé Aničky z Kuřimi u Brna. Emoce vzbudil i spor portugalského otce a české matky o šestiletou Sáru Barao.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil už má připravenou novelu, která má zavést rychlejší a pružnější pravidla pro situace, kdy jeden z rodičů unese dítě do jiného státu. Jeho úřad bude ještě tento měsíc rozesílat na velvyslanectví ČR ve světě a na matriky brožury informující o problematice únosu dětí proty, kteří vstupující do smíšených manželství. Připravuje i novou právní úpravu, která zamezí zveřejňování informací o dětských obětech trestných činů.

Podle ministryně školství Dany Kuchtové ukázal případ týraného Ondřeje, který se učil doma, mezery v zákoně o domácím vzdělávání. Kuchtová proto chce zpřísnit podmínky pro individuální vzdělávání v rodinách. Nyní jsou žáci přezkušováni jednou za půl roku - Kuchtová navrhne, aby ředitel školy mohl stanovit konzultace podle potřeby.

"Systém práv ochrany dítěte je zastaralý, staví na kolektivní výchově a převýchově," prohlásila ministryně bez porfeje Džamila Stehlíková. Vláda proto chystá komplexní transformaci sociálně-právní ochrany dětí. Cílem je podle ministryně co nejvíce dětí vrátit z ústavů do původní rodiny, nebo je umístit do náhradní rodinné péče. Reforma má snížit počet míst v ústavech. Česko má v ústavní péči zhruba 20.000 dětí, což je v mezinárodním poměru jedno z nejvyšších čísel.

Mirek Topolánek připomněl, že zlepšit ochranu dětí má i chystaný Národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu. Má zaručit provázanou činnost sociálních pracovníků, učitelů, lékařů, soudců a dalších lidí, kteří ovlivňují život dětí. Fungovat by měl od začátku roku 2009.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie