Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 5. 2014 16:24

Vláda ČR pomáhá záplavami sužovanému Srbsku a Bosně a Hercegovině

Česká vláda se zapojila do okamžité pomoci Srbsku i Bosně a Hercegovině, které v těchto dnech sužují ničivé záplavy, jež si vyžádaly desítky obětí. Česká republika pomáhá jak v oblasti humanitární, tak technické a záchranářské.

„Vyjadřuji hlubokou lítost nad desítkami obětí, které si v Srbsku a také v Bosně a Hercegovině vyžádaly ničivé povodně. Jedná se o obrovskou tragédii v celé této oblasti, musíme být v těchto těžkých chvílích našim balkánským partnerům maximálně nápomocní. Česká republika je ve spojení s představiteli vlád postižených zemí, nabídli jsme okamžitou pomoc a expertní týmy z České republiky se zapojily do humanitárních i záchranářských prací. Pomoc postiženým zemím také koordinujeme s ostatními zeměmi Evropské unie,“ uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

ČR bezprostředně zapojila do pomoci své experty a pomocné humanitární síly. Formy pomoci společně koordinují ministerstvo zahraničí s ministerstvem vnitra. To vyslalo již v pátek 16. května do Srbska tzv. čerpací odřad, který od soboty poblíž města Lazarevec začal odčerpávat vodu z místní elektrárny. Po odčerpání vody a průzkumu další lokality se odřad přesunul do další zatopené elektrárny, která je v okolí Veliki Crljeni.

Čerpací odřad využívá velkokapacitní čerpadlo s nezbytným vybavením. Jednotka disponuje například také vlastními pohonnými hmotami a člunem, aby byla na místě zcela soběstačná. Odřad tvoří devět příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, konkrétně 8 příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR a jeden příslušník HZS Olomouckého kraje.

Nezávisle na odřadu odletěl do Srbska také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu. Jedná se o plk. Romana Hlinovského, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu sestaveného Evropskou komisí. Hlavním úkolem týmu expertů je získání detailních informací o situaci v zemi.

„Česká republika bude oběma zemím nápomocna také při obnově poškozené infrastruktury a prevenci dalších katastrof. Na tuto pomoc vyčlenilo Ministerstvo zahraničních věcí celkem 5 milionů korun. Nabídli jsme také další formy pomoci, v tuto chvíli čekáme na to, zda je postižené země využijí,“ doplnil premiér Sobotka.

ČR v tuto chvíli po dohodě Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra – generálního ředitelství HZS ČR nabídla další pomoc povodněmi postiženému Srbsku. Jedná se o další dva záchranné týmy, které jsou schopny vyjet k zásahu plně vybaveny do 6 hodin od akceptace této nabídky Srbskem.

První tým – tzv. WASAR tým, tedy speciální tým pro vyhledávání a záchranu osob z vody při povodních, čítá 41 osob, má k dispozici 11 vozidel a s sebou by si vezl 13 lodí různého typu.

Druhý tým – opět čerpací odřad, desetičlenný tým, který by odjel s velkoobjemovým čerpadlem schopným odčerpat 1500 litrů vody za sekundu, a dalším potřebným vybavením.

ČR nabídla rovněž materiální humanitární pomoc povodněmi postižené Bosně. Jedná se o 1200 balíčků první pomoci a nouzového přežití.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie