Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 10. 2014 13:00

Vláda ČR pomůže africkým zemím v boji s ebolou

Tisková konference po jednání vlády 1. října 2014.
Tisková konference po jednání vlády 1. října 2014.
Vláda ve středu 1. října 2014 na svém jednání schválila materiální humanitární pomoc České republiky oblastem západní Afriky postiženým Ebolou. Zároveň vláda schválila poskytnutí státních hmotných rezerv k řešení stavu nebezpečí v Jihomoravském kraji.

Nahrává se přehrávač videa ...

Pomoc ČR v oblastech postižených ebolou

Česká republika poskytne humanitární pomoc ve výši 4,139 milionů korun oblastem západní Afriky prostřednictvím ministerstev zdravotnictví a vnitra a Správy státních hmotných rezerv na pořízení ochranných pomůcek. Jedná se především o jednorázové overaly, rukavice a ochranné brýle. Již v polovině září přitom české Ministerstvo zahraničních věcí přispělo operačnímu centru organizace Lékaři bez hranic v Ženevě částkou 3 miliony korun. S ohledem na vývoj epidemiologické situace v postižených zemích potrvá podle Světové zdravotnické organizace kritická situace dalších šest až devět měsíců, než se ji podaří stabilizovat. Vláda se proto rozhodla uvolnit na pomoc mezinárodním organizacím, resp. pro poskytnutí budoucí materiální humanitární pomoci dalších 15 milionů korun.

Bezplatné poskytnutí pohonných hmot hasičům v Jihomoravském kraji

Zároveň dnes kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky na svém jednání schválil pomoc Jihomoravskému kraji, ve kterém je hejtmanem Michalem Haškem vyhlášen stav nebezpečí z důvodu masivního sesuvu půdy způsobeného dlouhotrvajícími dešti. Vláda proto rozhodla bezplatně poskytnout Hasičskému záchrannému sboru Jihomoravského kraje a Záchrannému útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky v Hlučíně pro řešení této situace pohonné hmoty v maximálním rozsahu 30 000 litrů, a to do 14. října 2014. Současně vláda schválila uhrazení výdajů za již odebrané pohonné hmoty ze státních hmotných rezerv pro zajištění prací prováděných v souvislosti s řešením tohoto stavu nebezpečí. Jedná se o množství 16 000 litrů nafty motorové v ceně 557 000 Kč.

Další projednané body

Kabinet dále projednal jmenování místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace členem Bezpečnostní rady státu, dofinancování sociálních služeb ohrožených omezením či zánikem pro rok 2014, postup při zajišťování informačních systémů pro nepojistné sociální dávky a zaměstnanost či  jmenování členů předsedy a místopředsedy výzkumné rady Technologické agentury

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie