Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 9. 2012 19:37

Vláda dnes schválila návrhy systemizace příslušníků policie a hasičů

Počet služebních míst policie byl stanoven na 38 996 příslušníků. Jedná se o počet, který je nutný pro zajištění úkolů policie. V rámci hledání úspor vypracoval tento materiál policejní prezident Martin Červíček.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Policejní řady se tak sníží o 1385 služebních míst oproti letošnímu roku. „Navrhovaný počet je o 209 míst vyšší než oproti skutečnému stavu policistů,“ vysvětlil po jednání vlády ministr vnitra Jan Kubice, který kabinetu návrh předkládal. K 1. srpnu letošního roku totiž počet policistů činil celkem 38 787.

Na služební příjmy policistů pak policie dostane 14,3 miliardy korun. Dohromady s dalšími výdaji, jako je například zdravotní a sociální pojištění, tak tato částka činí 19,3 miliardy korun.

Sníží se počet vedoucích příslušníků na úrovni krajských ředitelství policie, v rámci útvarů policie s celostátní působností, ale i na Policejním prezidiu České republiky, kde dojde i k dalšímu snížení počtu služebních míst. V rámci nutných úspor to navrhl policejní prezident.

Od roku 2013 se omezí také počty přesčasových hodin a některá služební místa se přemění v pracovní. Jedná se zejména o místa v oblasti správních činností policie.

Počet policejních škol se v rámci systematizace zredukuje ze šesti na tři. Pro tuto reorganizaci se ministerstvo vnitra rozhodlo na základě podnětů pracovní skupiny. Předpokládaná úspora tohoto opatření je vyčíslena na 115 milionů korun ročně.

Změny u hasičů přinesou posun v kvalifikační struktuře občanských zaměstnanců

Změny čekají také hasiče. Celkový počet služebních míst příslušníků Hasičského záchranného sboru včetně záloh stanovila pro rok 2013 vláda na 9330, u občanských zaměstnanců pak na 977 zaměstnanců. Dojde ale ke zrušení 300 služebních a pracovních míst technického a obslužného personálu z nevýjezdové části sboru.

Snížení počtu služebních míst v rámci nevýjezdové části sboru umožní doplnit početní stavy příslušníků v jednotkách tak, aby na požárních stanicích bylo reálné vykonávat službu alespoň v minimálním početním stavu příslušníků ve směně, aniž by do služby byli povoláváni příslušníci mimo rámec svých řádných směn, vysvětluje ministerstvo vnitra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie