Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 2. 2014 17:38

Vláda do konce roku předloží vlastní návrh ústavního zákona o celostátním referendu

Vláda na svém jednání 26. února 2014 odmítla poslanecký návrh ústavního zákona o celostátním referendu.
Vláda na svém jednání 26. února 2014 odmítla poslanecký návrh ústavního zákona o celostátním referendu.
Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky na svém jednání dne 26. února 2014 vyslovil nesouhlas s návrhem poslanců Tomia Okamury, Radima Fialy, Petra Adama a dalších na vydání ústavního zákona o celostátním referendu a o změně Ústavy České republiky.

„Vláda považuje v bodech, které návrhu zákona vytkla, materiál za neakceptovatelný a dokonce v řadě případů za nebezpečný. Návrhu bych vytkl především to, že počítá s možností prostřednictvím referenda měnit Ústavu. To vláda považuje za velmi nežádoucí, protože Ústava má být stabilním dokumentem,“ uvedl k odmítnutí poslaneckého návrhu ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier.

Vláda nesouhlasí mimo jiné s částí návrhu, která počítá se zavedením nového, značně nesourodého institutu, kdy by byl zákon přijatý v referendu aplikačně nadřazen ostatním zákonům, zatímco Ústava České republiky rozlišuje z hlediska právní síly toliko „běžné“ zákony a zákony ústavní.

Kabinet rovněž kritizuje vymezení předmětu referenda, který předkladatelé pojali velmi široce. Za problematický považuje také fakt, že návrh neobsahuje žádné minimální kvorum oprávněných hlasujících občanů nezbytné pro platnost výsledku referenda. Ve výsledku by taková praxe znamenala, že o zásadních věcech výkonu státní správy by mohla rozhodnout výrazná menšina oprávněných osob.

Vláda si je vědoma potřeby zavedení institutu celostátního referenda do právního řádu České republiky a v souladu se svým programovým prohlášením připraví a předloží ještě v tomto roce vlastní návrh ústavního zákona o celostátním referendu, v němž budou její připomínky k nyní projednávanému poslaneckému návrhu ústavního zákona náležitě zohledněny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie