Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 4. 2014 16:53

Vláda jednala o urychlení výstavby infrastruktur, církevních restitucích a vyslání delegace do Číny

Místopředseda Bělobrádek, premiér Sobotka, ministr Zorálek a ministr Prachař na tiskové konferenci po jednání vlády 23. dubna 2014
Místopředseda Bělobrádek, premiér Sobotka, ministr Zorálek a ministr Prachař na tiskové konferenci po jednání vlády 23. dubna 2014
Členové vlády České republiky na svém zasedání 23. dubna 2014 projednali prodloužení lhůt u církevních restitucí. Vládní kabinet se také zabýval návrhem zákona, kterým se urychlí výstavba dopravních, vodních a energetických infrastruktur. Podporu získala také pracovní cesta ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Čínské republiky.

Prodloužení lhůt u církevních restitucí

Vláda na svém dnešním zasedání projednávala návrh zákona, kterým by se měly prodloužit lhůty při majetkovém vyrovnávání s církvemi a náboženskými subjekty. Hlavním cílem návrhu je opustit dosavadní šestiměsíční lhůtu a dodat potřebný klid úřadům k posuzování několika tisíců podaných žádostí.

Nejvíce žádostí o navrácení majetku evidují Lesy ČR a Státní pozemkový úřad. Nejen těmto úřadům by měla změna pomoci, aby veškerá správní řízení byla ukončena bez chyb a v souladu se zákonem. Hlavní slovo však bude mít Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, do které návrh zákona od vlády putuje s neutrálním stanoviskem.

Návrh zákona urychlí výstavby infrastruktur

Předmětem jednání členů vlády byl také návrh zákona k urychlení budování nových vodních, dopravních a energetických infrastruktur. Pozměňovací návrh přináší řešení zdlouhavých sporů při výkupu pozemků od soukromých vlastníků státu. Současná legislativa nabízí pouze omezené možnosti při stanovování výkupních cen především u lesních a zemědělských pozemků. Cena mezi dvaceti až čtyřiceti korunami za metr čtvereční není pro majitele dost lukrativní a nemají tak snahu svůj majetek prodat.

Novela se zabývá především zvýšením těchto odkupních cen. A to až na osminásobek či šestnáctinásobek. Navýšení ceny nad osminásobek však bude podléhat schválení ministrem dopravy. Návrh by měl urychlit proces odkupu pozemků a budování infrastruktur. Vláda tak chce reflektovat svůj cíl zvyšování kvalit infrastruktur a napojení České republiky na transevropské tepny.

Vyslání delegace do Čínské republiky

Vláda dále schválila vyslání české delegace v čele s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem do Čínské republiky. Ministr Zaorálek bude na své třídenní cestě jednat s čínskými zástupci o rozvoji vzájemných obchodních vztahů. Obě strany budou diskutovat o spolupráci v oblasti kultury, zemědělství, zdravotnictví či letectví. Vláda České republiky považuje toto rozhodnutí za významný krok k nastartování ekonomiky naší země. Poslední oficiální návštěva Číny se uskutečnila před více než patnácti lety.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie