Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 3. 2023 15:51

Vláda jednala s Asociací krajů ČR. Řešila transformaci České pošty či rozpočtové určení daní

Ve Strakově akademii se uskutečnilo jednání vlády s Asociací krajů, 30. března 2023.
Ve Strakově akademii se uskutečnilo jednání vlády s Asociací krajů, 30. března 2023.
Rozpočtové určení daní, reorganizace České pošty, zdravotnictví nebo zvládání situace v souvislosti s válkou na Ukrajině. To jsou jen některá z témat, o kterých jednala vláda s Radou Asociace krajů České republiky. Setkání se uskutečnilo ve čtvrtek 30. března 2023 ve Strakově akademii.

Vláda se zástupci krajů jednala o rozpočtovém určení daní. Současně je nastavené na úrovni 9,78 % s tím, že se očekávají příjmové nárůsty v letech 2023 a 2024. Kraje navrhly možnosti změny podílů jednotlivých krajů, které by byly spravedlivější a lépe reflektovaly regionální specifika, a související kritéria. Po dohodě s vládou představitelé regionů souhlasili s tím, že do června návrh ještě dále a s vyšší mírou vzájemné koordinace rozpracují.

Následně 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan ve svém online vystoupení představil hejtmanům parametry reorganizace České pošty. Transformace by měla proběhnout během dvou následujících let a je nutné jasně vymezit, co se od pošty očekává, a to i ve spolupráci s opozicí. Ministr vnitra také zopakoval, že v místech, kde je jen jedna pobočka, se pošta rušit nebude.

Vláda je připravena nařízení, jež České poště rušení poboček umožní, schválit co nejdříve. V pondělí také pošta na tiskové konferenci detailně popíše, jak výběr rušených poboček probíhal,“ uvedl ministr Rakušan.

Na programu jednání byla také Lékařská pohotovostní služba (LPS), s jejímž zajištěním kraje dlouhodobě řeší problémy. K tomu proběhlo několik jednání vedení Asociace krajů s vedením Ministerstva zdravotnictví a převažuje shoda na nutnosti stanovení jasné sítě LPS a na tom, že tato síť bude svázána se sítí urgentních příjmů. Ministerstvo zdravotnictví chce předložit příslušnou legislativu ještě do prázdnin.

Členové vlády s představiteli krajů projednali také zvládání situace v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině, a to zejména v kontextu Lex Ukrajina V, který vstoupí v platnost 1. dubna 2023.

Na jednání s hejtmany se diskutovalo také o obnovitelných zdrojích energie, o vodárenství a efektivním využívání zdrojů pitné vody a také o programu Ministerstva práce a sociálních věcí Obědy do škol.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie