Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 7. 2016 14:38

Vláda jednala s Asociací krajů: Společným cílem je rozvoj dopravní obslužnosti v regionech, zlepšení sociálních služeb i čerpání fondů EU

Tisková konference po jednání vlády s Asociací krajů ČR, 20. července 2016.
Tisková konference po jednání vlády s Asociací krajů ČR, 20. července 2016.
Vláda ČR dnes jednala společně s Asociací krajů ČR. Se zástupci regionů diskutovali ministři a ministryně zejména témata dopravy, sociálních služeb, školství, zdravotnictví i efektivnější čerpání peněz z fondů EU. Vláda B. Sobotky výrazně zintenzivnila spolupráci s Asociací krajů, za dva a půl roku jednala s kraji již posedmé.

Vláda rozhodla o spolufinancování železniční dopravy v regionech po roce 2019

V oblasti dopravy jednali členové vlády s hejtmany především o financování regionální železniční dopravy po roce 2019. Vláda se bude podílet na financování regionální železniční osobní dopravy v letech 2020 až 2034. Regionům poskytne stát každý rok finanční příspěvek 2,8 miliardy korun plus inflaci.

Dále se diskutovalo o financování modernizace a oprav mostů a silnic II. a III. třídy či o zajištění údržby silnic I. třídy. Právě u zajištění údržby silnic se vláda a kraje dohodly na společném memorandu, které deklaruje společný postup při jejím zajištění.

Církevní restituce

Zástupci Asociace krajů informovali členy vlády o aktuálním stavu a počtu žalob církví na kraje v souvislosti s církevními restitucemi. Těch má být podle informací hejtmanů 116. Na základě dohody s církvemi by mělo dojít k jejich postupnému stažení.

Zvýšení platů pro zdravotníky i učitele

U sociálních služeb bylo předmětem jednání především navýšení mezd zaměstnanců, kteří zabezpečují sociální služby v gesci krajů, pro rok 2016. Pro příští rok dosahuje požadovaná dotace pro sociální služby v krajích výše 9,7 miliard korun.

Vláda se na jednání s kraji zabývala také situaci ve zdravotnictví či školství. Ve zdravotnictví se diskutovalo o vládních prioritách, především o plánovaném zvýšení tarifních platů pro zdravotníky a zdravotní sestry, reformě vzdělávání, investicích do regionálních zdravotních zařízení či zajištění provozu letecké záchranné služby.

V oblasti školství jde především o zajištění reformy školství a systémovou podporu financování sportu a tělovýchovy v regionech. Asociace krajů na jednání rovněž ocenila plán vlády na zvýšení platů učitelů už od září letošního roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie