Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 3. 2016 13:52

Vláda jednala s hejtmany o financování železniční dopravy po roce 2019 a stabilizaci zdravotnictví

Tisková konference po jednání vlády s Asociací krajů ČR 16. března 2016.
Tisková konference po jednání vlády s Asociací krajů ČR 16. března 2016.
Vládní kabinet premiéra Bohuslava Sobotky jednal ve středu 16. března 2016 ve Strakově akademii s Asociací krajů ČR. Na společném pátém jednání bylo hlavním tématem financování železniční dopravy po roce 2019 a údržba krajských silnic. Členové vlády se zástupci krajů projednali také oblast školství a zdravotnictví.

Oblast dopravy

Mezi hlavní témata jednání členů vlády s hejtmany patřila oblast dopravy. Vláda pro tento rok krajům poskytne na modernizace a opravy silnic II. a III. tříd celkem 3 miliardy korun. Vláda také v nejbližších týdnech projedná zajištění údržby silnic I. třídy.

Kabinet Bohuslava Sobotky na své poslední schůzi 9. března 2016 schválil způsob financování regionální železniční dopravy po roce 2019. Vláda počítá se zachováním stávající železniční sítě v krajích i s tím, že objednávka regionální dopravy zůstane v samostatné působnosti krajů. Financování regionálních železnic částečně pokryje státní příspěvek, který se rozdělí mezi kraje jednotným spravedlivým poměrem.

Členové vlády s hejtmany diskutovali i o mzdách řidičů autobusů regionálních linek. Premiér Sobotka již dříve podpořil možnost, aby kraje při výběru dopravce zohledňovaly i výši mezd řidičů, která nesmí být příliš nízká. Ministerstvo pro místní rozvoj v této souvislosti vypracuje metodický předpis, který projedná tripartita a pak i vláda.

Oblast zdravotnictví

Dalším projednávaným tématem společného jednání byla oblast zdravotnictví. Předseda vlády Bohuslav Sobotka informoval zástupce krajů o zajištění letecké zdravotnické záchranné služby, o kterém vláda rozhodla na svém zasedání 9. března 2016. Stát zajistí letecké základny v Českých Budějovicích a v Brně a u ostatních krajů bude provozovatel soutěžen na 4 roky.

Projednána byla také personální a platová situace v oblasti zdravotnictví. Pro vládu je kvalitní a dostupná zdravotní péče, stejně jako dobré podmínky pro pracovníky ve zdravotnictví, prioritou. Vláda proto již dvakrát rozhodla o navýšení platů zdravotníků. V únoru tohoto roku byl vládou schválen zákon, kterým se novelizuje vzdělávání lékařů s cílem stabilizovat a zjednodušit systém specializačního vzdělávání. Dojde ke zjednodušení atestace a zkrácení doby povinné přípravy lékařů a tato příprava se navrátí do regionálních nemocnic.

Oblast školství

Členové vlády jednali s hejtmany také o plánovaných změnách financování regionálního školství. Z oblasti školství se na společném jednání dále hovořilo o připravovaném kariérním řádu učitelů a nové formě podpory pro nadané děti. Významným tématem byla také změna ve financování podpory sportu, kdy poprvé v historii poputují peněžní prostředky ve výši 362 milionů korun přímo sportovním klubům pracujících s dětmi a mládeží. Dalším tématem jednání s Asociací krajů ČR bylo inkluzivní vzdělávání.

Oblast vnitra

Členové vlády seznámili hejtmany s novou investiční dotací pro dobrovolné hasiče v obcích. Na nákup dopravních automobilů a rekonstrukci či výstavbu požárních zbrojnic vyčlenil kabinet Bohuslava Sobotky 250 milionů, které v nejbližší době rozdělí mezi došlé žádosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie