Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 3. 2020 18:10

Vláda kvůli šíření nákazy koronavirem vyhlásila stav nouze a dále zpřísnila preventivní opatření

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci oznámil vyhlášení stavu nouze a další zpřísnění preventivních opatření, 12. března 2020.
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci oznámil vyhlášení stavu nouze a další zpřísnění preventivních opatření, 12. března 2020.
Vláda Andreje Babiše na mimořádném jednání ve čtvrtek 12. března 2020 rozhodla v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2 o vyhlášení stavu nouze na území České republiky. Zároveň vyhlásila další zpřísněná preventivní opatření k omezení šíření nákazy. Vyhlásila například zákaz cestovat do nejvíce rizikových zemí a cizincům z těchto zemí zakázala vstup do země. Radikálně omezila i podmínky pro shromažďování více osob.

Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2 nouzový stav, a to ode dne 12. března 2020 od 14.00 hodin na dobu 30 dnů.

V případě vyhlášení nouzového stavu mohou být dle krizového zákona č. 240/2000 Sb. na nezbytně nutnou dobu a v nezbytně nutném rozsahu omezena některá práva a svobody. Podrobnější informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

V návaznosti na vyhlášení stavu nouze vláda vyhlásila také další konkrétní opatření, která mají přispět k prevenci šíření koronaviru. S účinností od 13. března 2020 od 6.00 hodin zakázala až do odvolání všechny veřejné a soukromé kulturní, sportovní, společenské, náboženské, vzdělávací a další akce s účastí přesahující ve stejný čas počet 30 osob. Zákaz se týká mimo jiné i trhů, poutí, slavností či ochutnávek.

Ke stejnému termínu vláda zakázala i činnost provozoven stravovacích služeb v nákupních centrech s prodejní plochou přesahující 5 000 m2. Od 20.00 téhož dne začíná platit zákaz vstupu veřejnosti do provozoven stravovacích služeb. Bude platit každý den vždy od 20.00 do 6.00 druhého dne.

Od pátku 13. března od 6.00 byl vyhlášen i zákaz vstupu veřejnosti do posiloven, koupališť, wellnes služeb či saun, ale také do veřejných knihoven a galerií.

Přísná opatření zavádí vláda i na státních hranicích. S účinností od 14. března 2020 zakázala vstup na území České republiky pro všechny cizince přicházející z rizikových oblastí s výjimkou cizinců pobývajících s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území České republiky, pokud vstup těchto cizinců není v zájmu České republiky. Zároveň zastavila příjem všech žádostí o víza a přerušila řízení u již podaných.

Současně zakázala českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem do rizikových zemí vstup. „Jedná se o rizikové oblasti, kterých jsme v tuto chvíli definovali třináct. Kromě Číny, Koreje a Íránu se jedná o země Evropské unie, a to o Itálii, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Nizozemsko, Belgii, Velkou Británii, ta tedy už není v Evropské unii, Dánsko, Francii,“ upřesnil premiér Andrej Babiš. O výjimkách bude moci rozhodnout ministr vnitra, týkat se mají například řidičů kamionů, pilotů, strojvedoucích, členů integrovaného záchranného systému a přeshraničních pracovníků.

Současně vláda stanovila, že dočasně znovu zavede ochranu vnitřních hranic s Německem a Rakouskem. Překročení hranice bude možné jen na určených hraničních přechodech a z letišť v Praze-Ruzyni a Praze-Kbelích.

Zákaz cestování přes hranice byl vydán také pro dopravce v mezinárodní silniční osobní přepravě u vozidel s kapacitou vyšší než 9 osob a pro přepravce v mezinárodní drážní přepravě. Přepravovat cestující přes hranice ČR nebudou smět ani dopravci vodní osobní dopravy. Zákaz neplatí pro české občany a v ČR žijící cizince, kteří se ze zahraničí vracejí, a pro cizince, kteří z ČR odjíždějí. Vrátit se do ČR budou moci i prázdné autobusy, vlaky a lodě.

Vláda také upravila již platný zákaz školní docházky. Kromě základních, středních a vysokých škol se zákaz přítomnosti osob na vzdělávání bude týkat od pátku 13. března i základního uměleckého vzdělávání v uměleckých školách a jazykového vzdělávání v jazykových školách pořádaného podle zákona o státní sociální podpoře, denních jazykových kurzech, ale zakázány také budou i zájmové kroužky, školní soutěže a přehlídky.

Přehled všech vládou nařízených mimořádných opatření naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-180234/ a ve Sbírce zákonů.

Vláda také rozhodla o odvolání Mgr. Evy Gottvaldové z funkce hlavní hygieničky ČR. Do doby jmenování nového hlavního hygienika byla zastupováním pověřena MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D., dosavadní ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Ministři rovněž pověřili Ministerstvo průmyslu a obchodu centrálním nákupem dezinfekčních prostředků, a to formou zadání veřejné zakázky podle požadavků jednotlivých rezortů bez zadávacího řízení. Schválili také centrální nákup plicních ventilátorů, který bude mít na starosti Ministerstvo zdravotnictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie