Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 3. 2014 15:22

Vláda mění politiku ČR vůči EU – schválila přistoupení k fiskálnímu paktu

Ministr financí Andrej Babiš a premiér ČR Bohuslav Sobotka před jednáním vlády 24. března 2014.
Ministr financí Andrej Babiš a premiér ČR Bohuslav Sobotka před jednáním vlády 24. března 2014.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky na svém jednání v pondělí 24. března vyslovila souhlas s návrhem ministrů zahraničních věcí a financí na přistoupení ČR ke Smlouvě o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, známé jako fiskální pakt. Kabinet tak naplnil jeden ze závazků, který si stanovil v programovém prohlášení vlády.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda dnes navázala na debatu, kterou vedla na svém jednání 19. února, kdy byla diskuze přerušena, aby bylo možné o přistoupení k fiskálnímu paktu jednat v rámci tripartity. Zároveň kabinet požádal Legislativní radu vlády o zpracování stanoviska pro vyjasnění právních náležitostí ratifikačního procesu.

Přistoupení k fiskálnímu paktu má v této chvíli pro Českou republiku výrazný přínos v podobě okamžité možnosti účastnit se vybraných jednání summitů eurozóny. Česká vláda zároveň vysílá jasný signál o změně své evropské politiky. Smlouva bude na ČR jako stát mimo eurozónu aplikována až od okamžiku přijetí eura.

V rámci vnitrostátního ratifikačního procesu musí souhlas s přistoupením České republiky k fiskálnímu paktu vyslovit ústavní většinou obě komory Parlamentu ČR, a následně prezident republiky podepíše listinu o přístupu.

Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii byla podepsána 25 členskými státy Evropské unie dne 2. března 2012. Smlouva vstoupila v platnost 1. ledna 2013. Kromě České republiky se ke smlouvě dosud nepřipojilo Spojené království a Chorvatsko.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie