Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 4. 2014 16:05

Vláda mění vztahy s Čínou

Místopředseda Bělobrádek, premiér Sobotka, ministr Zorálek a ministr Prachař na tiskové konferenci po jednání vlády 23. dubna 2014
Místopředseda Bělobrádek, premiér Sobotka, ministr Zorálek a ministr Prachař na tiskové konferenci po jednání vlády 23. dubna 2014
Vláda ČR vyšle po 15 letech ministra zahraničních věcí do Čínské lidové republiky.

Kabinet Bohuslava Sobotky na svém jednání 23. dubna 2014 schválil pracovní cestu ministra zahraničních věcí do Čínské lidové republiky (ČLR). Posledním ministrem zahraničí, který navštívil ČLR, byl v roce 1999 Jan Kavan.

Ministr Lubomír Zaorálek pojede do ČLR ve dnech 28. až 30. dubna 2014 na základě pozvání ministra zahraničních věcí ČLR Wang Yi. Vláda ČR se tímto krokem připojuje k ostatním zemím EU, jako je například Francie, Německo či Velká Británie, které vedou s ČLR funkční dialog a rozvíjí intenzivní ekonomické i politické kontakty.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek bude kromě ministra zahraničí Wang Yi jednat také se státním radou ČLR panem Yang Jiechi, s představiteli ministerstva obchodu ČLR nebo předsedou Čínské centrály cestovního ruchu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

ČR chce posílít vzájemné investice a zjednodušit obchodní vztahy

Hlavním tématem jednání bude prohloubení vzájemné spolupráce na principech dohodnutých ve společných prohlášeních vlád České republiky a Čínské lidové republiky z let 1999 a 2005. Zároveň chce Česká republika navázat na strategické partnerství mezi Evropskou unií a Čínou a mít vztahy s Čínou na úrovni jiných členských zemí EU.

Česká republika má zájem vybudovat s Čínou strategické partnerství, podobné jako je mezi Čínou a Německem, Francií nebo Velkou Británií,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka a dodal: „Rozvoj česko-čínských vztahů považuji za jednu ze svých priorit a 65. výročí navázání diplomatických styků mezi oběma zeměmi chceme využít jako ideální příležitosti pro zahájení nové éry vzájemné spolupráce. Minulé vlády Čínu jako silného hospodářského partnera ignorovaly a chovaly se tak zcela v rozporu se zájmy České republiky i v rozporu s postupem většiny vyspělých zemí.“

Česká republika si přeje posílit vzájemné investice a zintenzivnit a zjednodušit obchodní vztahy, rozšířit spolupráci ve vědě a technologiích, v civilním letectví a leteckém průmyslu, ve vzdělávání, v energetice nebo v zemědělství. Nabídnout chce také vybudování ekonomické a technologické zóny pro čínské investory v Moravskoslezském kraji.

Velký důraz vláda ČR klade na podporu cestovního ruchu a vytvoření přímého leteckého spojení mezi oběma zeměmi. Proto ministerstvo zahraničních věcí ČR přijalo řadu nových opatření, která umožňují vystavení turistického víza pro čínské občany nejpozději do 4 pracovních dnů nebo udělení až pětiletých multivstupních víz pro čínské podnikatele.

Obnovení dialogu na vysoké úrovni vedeného na základě důvěry a porozumění umožní naplno využít potenciál, který spolupráce mezi oběma zeměmi nabízí. Máme zájem o čínské investory, turisty, studenty i vědce. Naopak Číně chceme nabídnout pokročilé technologie a moderní průmysl,“ říká ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek.

Předmětem jednání delegací obou stran bude i prohloubení dosavadní vynikající spolupráce ve zdravotnictví, mezi regiony a v kultuře. Diskuse se povede i o konkrétní podobě oslav 65. výročí navázání diplomatických styků a uspořádání China Investment Forum 2014 v Praze, jako součásti spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a ČLR.

V červnu letošního roku navštíví ČLR také ministři průmyslu a obchodu a zdravotnictví, jedná se o dalších návštěvách na nejvyšší úrovni, včetně cesty prezidenta ČR a cesty předsedy vlády ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie