Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 11. 2009 12:36

Vláda mimořádně jednala o prasečí chřipce a summitu EU

Na dnešním mimořádném zasedání vláda projednala postup očkování proti prasečí chřipce a mandát české delegace na dnešním summitu Evropské unie.

Na dnešním mimořádném zasedání vláda projednala postup očkování proti prasečí chřipce a mandát české delegace na dnešním summitu Evropské unie.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková na dnešním mimořádném jednání zveřejnila, jak bude Česká republika postupovat v očkování proti chřipce způsobené virem Pandemic (H1N1).

V úterý do České republiky dorazily vakcíny celkem pro 95. 000 lidí, které budou v nejbližších dnech dodány praktickým lékařům a do vakcinačních center. Pandemická vakcína bude nakonec až pro milion obyvatel, protože místo původně plánovaných dvou dávek, vystačí ,podle Evropské agentury pro léčiva, pro většinu lidí pouze jedna. Změnu v pandemickém plánu dnes schválila bezpečnostní rada státu a následně vláda. Dvě dávky budou dostávat pouze někteří chronicky nemocní pacienti. Pro dalších 2,5 milionu jsou připravena antivirotika. Ostatní chřipkové komplikace, nejčastěji bakteriální zápaly plic, budou léčeny antibiotiky.

Kolem 5.500 praktických lékařů obdrží 45.000 až 50.000 dávek pandemických vakcín již do konce tohoto týdne. Podle ministryně zdravotnictví jsou vakcíny již distribuovány. Očkování začne příští týden na základě seznamů, které praktičtí lékaři obdrží od zdravotních pojišťoven.

Nejprve budou očkováni chronicky nemocní lidé, u kterých je vyšší riziko nákazy, poté lékaři, sestry a zdravotníci z infekčních klinik a následně lidé nutní pro zajištění chodu státu, tedy hasiči, policisté, členové krizových štábů, lidi zajišťující dopravu, energetiku, vodní hospodářství a pracovníci správních orgánů krajů. Na ty by měla přijít řada v prosinci. "Rozšířili jsme diagnostické skupiny a u některých onemocnění jsme zjemnili kritéria pro očkování, nebudou očkovány pouze osoby s těžkými formami onemocnění, ale i se středními formami nemoci," uvedla ministryně Jurásková. Strategie se bude možná ještě vyvíjet a to především u onemocnění dětí. Právě tato věková skupina, od šestnácti do čtyřiadvaceti let, je podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta nejvíce postižena.

„Žádné drama, žádná krize v česku se nekoná. Virus je čitelný, chová se stále stejně. Klinický průběh je u drtivé většiny pacientů lehký," řekla na tiskové konferenci ministryně Dana Jurásková. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta dosahuje v Česku nemocnost 1.520 nemocných na 100.000 obyvatel. Epidemický práh, který činí 2.000 nemocných na 100.000 obyvatel, zatím nedosáhl žádný z krajů v České republice. Vít dále uvedl, že nejvyšší výskyt nemoci je v karlovarském, královehradeckém a moravskoslezském kraji. Nemocných, u kterých byl virus H1N1 skutečně prokázán je v ČR přibližně 500.

Na ministerstvu zdravotnictví dnes také probíhá setkání ministryně Dany Juráskové, chřipkového týmu a zástupců krajů. Jednání se bude týkat postupu očkování v jednotlivých krajích.

Kabinet dnes také projednal mandát české delegace na summit Evropské unie v Bruselu. Summit svolaný švédským předsednictvím se koná u příležitosti dokončení ratifikace lisabonské smlouvy, která vejde v platnost k 1. prosinci tohoto roku. Summit by měl rozhodnout o osobě „evropského prezidenta“ a „ministra zahraničí“, tyto funkce zavádí právě lisabonská smlouva. Na schůzce ministrů zahraničí EU, která se konala v pondělí, uvedlo švédské předsednictví, že na tyto funkce má EU stále více kandidátů.

Jako o předsedovi Evropské rady neboli „prezidenta“, který by po dobu dvou a půl roku vedl vrcholné unijní schůze, se spekuluje například o nizozemském premiérovi Janu Peteru Balkenendem, bývalém britském předsedovi vlády Tonym Blairovi, současném ministerském předsedovi Lucemburska Jean-Claudovi Junkerovi či belgickém premiérovi Hermanu Van Rompuye, padlo i jméno někdejší lotyšské prezidentky Vairy Víkeové-Freibergové. O českém kandidátovi na tento post se rozhodne na místě

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie