Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 2. 2012 20:30

Vláda odložila výběr pronajímatele stíhaček

Nečasův kabinet rozhodl, že do zlepšení ekonomiky České republiky neproběhne výběrové řízení na dodavatele nebo pronajímatele stíhacích letounů.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ve stávající ekonomické situaci vláda ČR nepovažuje za vhodné, aby spustila výběrové řízení, které by definitivním způsobem mělo vyřešit ochranu vzdušného prostoru,“ vysvětlil premiér Petr Nečas po jednání vlády s tím, že materiál vláda projednala ve vyhrazeném režimu.

Vláda proto uložila ministru obrany zahájit jednání se švédskou stranou o možnostech překlenovacího řešení provozováním 14 letounů Jas-39 Gripen.

Je tu nastaveno překlenovací řešení, které umožní překonat období ekonomických a rozpočtových problémů, aby se vláda mohla po tomto odkladu vrátit a vyřešit definitivně z dlouhodobou časovou platností,“ dodal předseda vlády s tím, že půjde řádově o roky.

Obrana začne jednat o dočasném prodloužení pronájmu Gripenů

Ministr obrany zdůraznil, že všechny možnosti jsou stále otevřené. „Dle rozhodnutí vlády začneme jednat se švédskou vládou o možnostech pokračování provozu letounů Gripen a uvidíme, jak jednání dopadnou. Klíčové je pro nás ekonomické hledisko,“ komentoval rozhodnutí vlády Alexandr Vondra.Tisková konference po jednání vlády 1. února 2012, v popředí ministr obrany Alexandr Vondra

Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Vlastimil Picek rozhodnutí vlády vítá. „Zabezpečení ochrany vzdušného prostoru naší republiky vlastními silami a prostředky je pro armádu základním úkolem, který vyplývá z povinnosti chránit suverenitu našeho státu. Ztráta schopnosti nadzvukového letectva by byla nevratným krokem.“

Ministr obrany by měl podle schváleného usnesení předložit vládě do poloviny roku informaci, jak jednání se Švédskem dopadla. Následně vláda rozhodne o dalším postupu.

Ve druhé části svého usnesení vláda souhlasila s návrhem ministerstva obrany začít připravovat otevřené výběrové řízení na nákup radiolokační techniky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie