Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 1. 2011 15:20

Vláda odsouhlasila "jízdní řád" reforem

Nečasův kabinet se shodl na návrhu plánu legislativních prací vlády na rok 2011 a výhledu do roku 2014.

Do návrhů plánu a výhledu se promítnutly legislativní úkoly, které vyplývají z programového prohlášení vlády, úkoly vyplývající z legislativních závazků ČR k Evropské unii i legislativní úkoly vyplývající z vlastních potřeb příslušných orgánů.

Plán obsahuje celkem 171 legislativních úkolů, z toho 1 návrh ústavního zákona, 20 návrhů věcných záměrů zákonů, 39 návrhů zákonů, 92 návrhů novel zákonů, 13 návrhů nařízení vlády a 6 návrhů novel nařízení vlády,“ řekl po zasedání kabinetu premiér Petr Nečas.

Výhled obsahuje celkem 120 legislativních úkolů, z toho 2 návrhy ústavních zákonů, 11 návrhů věcných záměrů zákonů, 1 věcný záměr novely zákona, 38 návrhů zákonů, 40 návrhů novel zákonů, 27 návrhů nařízení vlády a 1 návrh novely nařízení vlády.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Nejdůležitější reformy začnou letos

Reforma veřejných financí začne návrhem novely kompetenčního zákona. Vládě jej premiér předloží v polovině letošního roku. Cílem bude od března 2012 vytvořit Národní rozpočtovou radu, která bude úzce souviset s finanční ústavou. Úkolem je sledovat dopady jednotlivých zákonů s ohledem na státní rozpočet.

V prvním čtvrtletí 2012 bude Ministerstvem financí předložen návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti, jehož spolupředkladatelem bude předseda vlády. Předpokládáme, že tento ústavní zákon by měl nabýt účinnosti v lednu 2013,“ řekl premiér.

V únoru bude ministrem vnitra předložen návrh věcného záměru volebního kodexu. Počítá mimo jiné s přímou volbou prezidenta, možností volit poštou nebo elektronickou volbou.

Ministr vnitra spolu s ministrem spravedlnosti a ministrem financí předloží v červnu Návrh zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů, což je zákon související s protikorupční strategií. Předpokládaný termín účinnosti je červenec 2012.

Zdravotnickou reformu tvoří balík zákonů, který bude předložen do poloviny roku. Tvoří ho věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách a sada reformních zdravotnických zákonů: návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, návrh zákona o specifických zdravotních službách, návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. Předpokládá se účinnost od ledna 2012. Dále bude předložen návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění - zřejmě nejzásadnější zákon v rámci reformy zdravotnictví. Jeho věcný záměr má být schválen v červnu 2011, vládě předložen příští rok a s účinností od 2013.

Balíček reformních zákonů sociálního systému je zaměřen na flexibilitu trhu práce. Souvisí úzce se změnou Zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti. Cílem je novelizovat zákony zejména co se týká dávek a podpor a implementovat změny v souvislosti se změnou Zákoníku práce. Předloženo bude vládě v březnu a účinnost od roku 2012.

Důchodová reforma „odstartuje“ návrhem novely zákona o dani z přidané hodnoty, která poputuje na vládu v květnu. Zákon by měl nabýt účinnosti v lednu 2012. Dále bude vláda projednávat návrh novely zákona o důchodovém pojištění, tzv. malá reforma – v souvislosti s rozhodnutím Ústavního soudu. Předpokládaná účinnost je od září letošního roku.

Reforma terciárního vzdělávání – Ministr školství předloží během následujících měsíců návrh věcného záměru zákona o terciárním vzdělávání. Budou to dva propojené reformní koncepty, kterými se rozhodne o další podobě terciárního vzdělávání v ČR. Předložen bude také návrh věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie