Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 4. 2023 17:01

Vláda odsouhlasila proplácení dalších antibiotik dovezených ze zahraničí na vykrytí výpadku dodávek

Tisková konference po jednání vlády, 19. dubna 2023.
Tisková konference po jednání vlády, 19. dubna 2023.
Vláda Petra Fialy schválila na jednání ve středu 19. dubna 2023 mimořádnou dodávku antibiotik ze zahraničí a jejich úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Tyto léky mají pomoci vyřešit současný nedostatek některých antibiotik na českém trhu. Rozhodla také umožnit výplatu mimořádného příplatku vojákům z povolání, kteří školí profesionální hasiče, a navrhla prezidentovi republiky několik důstojníků a generálů k povýšení u příležitosti státního svátku 8. května.

Ministerstvo zdravotnictví průběžně řeší situaci s nedostatkem některých antibiotických léčiv na českém trhu dovozy léčiv registrovaných v zahraničí. Umožňuje mu to novela zákona o léčivech a se souhlasem vlády je možné tato léčiva pacientům také hradit z veřejného zdravotního pojištění. Vláda už takto schválila na předchozích jednáních proplácení antibiotik s několika účinnými látkami, nyní k tomu přidala další dva antibiotické přípravky – penicilin ve formě tablet a amoxicilin v suspenzi, které se používají například proti komunitním bakteriálním respiračním infekcím. Souhlas vlády s proplácením platí až dvanáct měsíců, Ministerstvo zdravotnictví ale předpokládá, že situace s léky by měla být stabilizována v první polovině května. Více v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví.

Vláda schválila také návrh novely zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení a souvisejících zákonů, kterou chce novelizovat předpisy z oblasti důchodového pojištění tak, aby došlo k nápravě některých nevyhovujících nebo překonaných ustanovení současné legislativy. Novela především zavádí možnost podání žádosti o důchod online, a to s účinností od 1. prosince letošního roku. Další významnou úpravou bude zpřehlednění výplatních termínů a přechod na výplatní období kalendářního měsíce u pojištěnců, kterým důchod vyplácí ČSSZ. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Vláda rozhodla také změnit nařízení vlády o služebních tarifech a o zvláštním příplatku pro vojáky z povolání. Cílem změny je zařadit mezi vojáky z povolání, kteří mají vzhledem k charakteru své práce nárok na zvláštní příplatek ke služebnímu platu, také vojáky z rezortního výcvikového střediska hasičů ve Vyškově. Tito instruktoři profesionálních hasičů se při výcviku pohybují v prostředí simulovaných požárů a konají minimálně stejně náročnou a nebezpečnou práci jako profesionální hasiči, ale na rozdíl od hasičů za to dosud žádný zvláštní příplatek nedostávali.

Kabinet také schválil návrhy na jmenování důstojníků do generálských hodností nebo jejich povýšení u příležitosti státního svátku Dne vítězství 8. května. Mezi návrhy, které dostane na stůl prezident Petr Pavel, jsou například povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby plukovníka Michala Koudelky do hodnosti brigádního generála, povýšení ředitele věznice Valdice Vězeňské služby České republiky plukovníka Jiřího Macha taktéž do hodnosti brigádního generála, povýšení policejního prezidenta generálmajora Mgr. Martina Vondráška do hodnosti generálporučíka či povýšení náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálmajora Karla Řehky do vojenské hodnosti generálporučíka.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-19--dubna-2023-204574/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie