Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 11. 2015 14:48

Vláda schválila zrychlení vízové povinnosti pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny

Tisková konference po jednání vlády 9. listopadu 2015.
Tisková konference po jednání vlády 9. listopadu 2015.
Vláda Bohuslava Sobotky v pondělí 9. listopadu 2015 rozhodla o rozšíření počtu horníků, kteří mohou odejít o pět let dříve do důchodu, a schválila pilotní projekt, který zrychluje proces získání víz pro kvalifikované Ukrajince. Projednala také Akční plán realizace Národní strategie protidrogové politiky upravující hazardní hraní na období 2015–2018 a mandát pro premiéra na summit ve Vallettě.

Kvalifikovaní zaměstnanci z Ukrajiny dostanou víza snáze

Pilotní projekt, který dnes schválila vláda, výrazně usnadní a urychlí získávání pracovních víz pro vysoce kvalifikované pracovníky z Ukrajiny. Zároveň pomůže českým podnikatelům, kteří postrádají určité zaměstnance.

V první fázi půjde především o velmi kvalifikované pracovníky, kterých se v České republice nedostává. Obsadí ale pouze ty pozice, které budou více než 30 dní v nabídce na trhu práce a nebude o ně zájem,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Premiér zároveň uložil ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové, aby zpracovala analýzu volných pracovních míst v České republice a struktury nezaměstnaných, kteří jsou v evidenci Úřadu práce. Dlouhodobou snahou vlády zůstává obsazovat volná pracovní místa a prosazovat aktivní politiku zaměstnanosti.

Podrobnosti k projektu představil předseda vlády na tiskové konferenci s ministrem zahraničí ve středu 4. listopadu 2015.

Horníci půjdou do důchodu o pět let dříve

Koaliční kabinet dnes schválil návrh novely zákona o důchodovém pojištění a zákona o provádění sociálního zabezpečení, kterým se rozšiřuje počet horníků, kteří budou moci odejít dříve do důchodu. Hranici vláda snížila o pět let.

Horníci mají těžkou práci a po propuštění shání nové zaměstnání jen velmi obtížně. Vláda schválením dřívějšího odchodu do důchodu pro horníky reaguje na předpokládaný budoucí útlum těžby a vychází vstříc také přání odborů.

Mandát pro premiéra na setkání ve Vallettě

Vláda na jednání schválila mandát pro předsedu vlády na zasedání Vallettského summitu o migraci ve dnech 11. a 12. listopadu a na neformální zasání hlav států a vlád 12. listopadu ve Vallettě na Maltě. Pro Českou republiku je stěžejním cílem Vallettského summitu dohoda s africkými zeměmi a Tureckem na společném zvládání migračních toků.

Více na: /cz/media-centrum/aktualne/predseda-vlady-se-zucastni-summitu-k-migraci-ve-vallette--136740/.

Vláda odsouhlasila také mandát pro ministra vnitra Milana Chovance na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, který se koná dnes v Bruselu.

Dalšími body, které dnes vláda projednala, je novela zákona o obětech trestných činů či Akční plán realizace Národní strategie protidrogové politiky na období 2015–2018 pro oblast hazardního hraní.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie