Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 9. 2012 20:11

Vláda omezila export alkoholických nápojů

Ministr zdravotnictví vyhlásil zákaz vyvážení lihových nápojů s obsahem dvacet procent alkoholu a vyšším. Vláda tak reagovala na plán Evropské komise tento zákaz vyhlásit.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda doporučila ministru zdravotnictví zakázat cestou rozšíření stávajícího mimořádného opatření ze dne 14. 9. 2012 s okamžitou platností export alkoholických nápojů s obsahem alkoholu dvacet procent a vyšším vyráběných nebo lahvovaných v České republice,“ řekl po mimořádném jednání vlády premiér Petr Nečas.

Provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se zakazuje nabízení k prodeji, prodej a jiné formy nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu ethanolu od 20% objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu. Dále se každému zakazuje distribuce a vývoz mimo území ČR lihovin o obsahu ethanolu od 20% objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu,“ vyhlásil rozšíření mimořádného opatření v televizním a rozhlasovém vysílání ministr zdravotnictví Leoš Heger.

K rozšíření zákazu vláda přistoupila vzhledem k pokračujícím metylalkoholovým otravám v ČR a chystanému zákazu Evropské komise vyvážet český alkohol s obsahem vyšším než dvacet procent. Komise by takové omezení uvalila na dva měsíce a odstranění tohoto zákazu by vyžadovalo souhlas nadpoloviční většiny států EU. „Pro Českou republiku je výhodnější, že uvalení a odstranění této exportní bariéry bude v rukou české vlády cestou mimořádného opatření,“ dodal premiér.

Od příštího týdne počítáme s postupným zužováním této částečné prohibice na lihoviny, analogicky se bude zužovat opatření i ve věci českého exportu,“ připomněl předseda vlády středeční rozhodnutí vlády, podle kterého by za dva týdny mohl být nově vyrobený tvrdý alkohol s novým kolkem a tzv. rodným listem k dispozici pro české zákazníky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie