Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 2. 2022 14:19

Vláda Petra Fialy schválila další vojenskou pomoc bojující Ukrajině

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 27. února 2022.
Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 27. února 2022.
Česká republika podpoří Ukrajinu bojující proti agresi ze strany Ruské federace dodávkou dalšího vojenského materiálu v hodnotě zhruba 400 milionů korun. Vláda Petra Fialy tento dar ukrajinské armádě schválila na mimořádném jednání v neděli 27. února 2022.

„Na dnešek jsem svolal mimořádné jednání vlády, a to na základě včerejšího telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který mě požádal o konkrétní pomoc v podobě dodání konkrétních zbraní, které jeho země potřebuje. Během včerejšího večera jsme zjistili, že jsme schopni požadovaný materiál dodat, proto jsem svolal toto mimořádné jednání a vláda návrh na dodání tohoto materiálu schválila,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala. Česká republika zajistí předání zásilky ukrajinské straně v nejkratším možném čase.

O jaký vojenský materiál se konkrétně jedná, nebude vláda z bezpečnostních důvodů specifikovat. „Mohu pouze konstatovat, že celkový objem finančních prostředků, za který ho pořizujeme, je 400 milionů korun a že je to jiný druh zbraní, než které jsme schvalovali minule. Tedy nejedná se o lehké zbraně, jedná se o materiál, který může ukrajinský národ použít ke své obraně a který potřebuje právě teď,“ připomněl český premiér předchozí rozhodnutí vlády, jímž Česká republika darovala obráncům Ukrajiny pistole, samopaly, kulomety a další ruční palné zbraně a k nim zhruba milion kusů odpovídajícího střeliva.

Předseda vlády také ocenil obrovskou vlnu solidarity s ukrajinským lidem, která se v České republice po napadení Ukrajiny Ruskem zvedla. „Děkuji i z tohoto místa veřejnosti, našim občanům za obrovskou podporu, kterou vyjadřujete krokům vlády, jednání České republiky na všech úrovních, za podporu Ukrajině, jejím lidem a za všechny aktivity, které lidé spontánně projevují a snaží se pomoci našim ukrajinským přátelům v těžké situaci,“ řekl premiér Fiala.

Požádal ale zároveň občany, kteří chtějí Ukrajině pomoci, aby tak činili prostřednictvím humanitárních organizací, případně v koordinaci se státními orgány, aby pomoc byla organizovaná a skutečně efektivní. „Dnes dostali jednotliví členové vlády také úkol zřídit koordinační místa a informovat, kam se lidé mohou obracet, kam mohou dodávat svou pomoc a kde jim také poradí, jaké kroky je možné dělat a jak co nejúčinněji ukrajinským přátelům pomoci,“ podotkl Petr Fiala.

Vláda také opět prodiskutovala současnou situaci státu v otázce výše zásob strategických energetických surovin v případě, že by došlo k zastavení dodávek ropy a plynu z Ruské federace. Česká republika v současnosti disponuje zásobami ropy a ropných produktů na více než 90 dnů a zásobníky plynu na území ČR mají kapacitu kolem čtyř miliard metrů krychlových. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely je aktuálně v zásobnících na území státu uskladněno přibližně 800 milionů m3 plynu, což by při současných denních odběrech vystačilo více než na měsíc, ale vzhledem k očekávanému zvyšování průměrné denní teploty a snižování denní spotřeby plynu i na delší dobu. Evropské státy jsou navíc připraveny si v případě krize vzájemně vypomoci. Více informací na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ceska-republika-je-pripravena-na-pripadne-omezeni-ruskych-dodavek-ropy-a-plynu-do-evropy--266112/.

Výsledek mimořádného jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-27--unora-2022-194587/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie