Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 10. 2014 10:57

Vláda: Platy státních zaměstnanců se navýší už od 1. listopadu

Vláda ve středu 15. října 2014 na své schůzi projednala a schválila návrh na zvýšení platů státních zaměstnanců o 3,5 % od 1. listopadu 2014. Úpravou tarifů kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky plní svůj závazek zlepšit odměňování pracovníků ve veřejném sektoru.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Mzdy hasičů, policistů, vojáků, učitelů, pracovníků v kultuře nebo například zaměstnancům úřadů práce a finančních úřadů se už v letošním roce zvýší měsíčně průměrně o 650 korun. Jedná se o nejvyšší nárůst platů zaměstnanců v této oblasti od posledního (plošného) zvýšení tarifů v roce 2009. Lepší odměňování státních zaměstnanců souvisí s vládní snahou o rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných veřejných služeb a zároveň jde o jedno z prorůstových opatření vlády, které povzbudí spotřebu domácností a další hospodářský růst ekonomiky České republiky. Na schválené zvýšení poputuje včetně odvodů necelá 1 miliarda korun. Tato částka bude pokryta z úspor v letošních původně plánovaných výdajích. Zvýšení tarifů má výslovnou podporu odborů a potvrdila jej i tripartita Od 1. ledna 2015 budou dále zvýšeny platy policistům a hasičům, a to o dalších 1,5 %. Kabinet premiéra Sobotky plánuje další opatření týkající se zvyšování mezd. Zaměstnancům ve zdravotnictví a sociálních službách by se tak od 1. ledna příštího roku měly zvýšit mzdy o 5 %.

Implementační plán opatření v reakci na přijetí sankcí v rámci ukrajinské krize
Vláda dnes také projednala a schválila Implementační plán opatření, který připravila Pracovní skupina pro hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize. Tato pracovní skupina se sešla ve Strakově akademii pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy již pětkrát. Schválený plán odráží potřeby hospodářských a sociálních partnerů, s nimiž byl diskutován a kteří jej plně podporují. Pro plnění opatření budou navýšeny rozpočty ministerstev zahraničních věcí, průmyslu a obchodu a zemědělství zhruba o 96 milionů korun. Úřad vlády nově zřídí skupinu pro koordinaci opatření souvisejících s krizí na Ukrajině a jejími důsledky.

V rámci opatření na podporu exportu vláda personálně posílí ekonomické úseky vybraných českých ambasád, podpoří také vyhledávání nových trhů či větší otevření trhů stávajících a posílí financování a pojištění exportu. V rámci opatření v oblasti zemědělství vláda podpoří spotřebu českých potravin. V rámci opatření v oblasti energetiky vláda podpoří dokončení klíčové energetické infrastruktury či další diverzifikaci zdrojových regionů a přepravních tras. V rámci opatření ke zvýšení zájmu o ČR v zahraničí vláda plánuje rozšířit síť kanceláří CzechInvestu v zahraničí a propagovat ČR jako atraktivní destinaci pro zahraniční investice a volný čas.

Strategie politiky zaměstnanosti do roku 2020
Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky dnes na svém jednání schválil také Strategii politiky zaměstnanosti do roku 2020. Opatření mají pomoci hlavně znevýhodněným osobám na trhu práce, zvýšit zaměstnanost žen, starších lidí, mládeže a málo kvalifikovaných a dále zvýšit využívání flexibilních forem práce. Na řešení tohoto úkolu se budou společně podílet všechny resorty.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie