Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 3. 2015 15:12

Vláda podpořila větší ochranu spotřebitelů a boj proti nekalým praktikám

Tisková konference po jednání vlády 16. března 2015.
Tisková konference po jednání vlády 16. března 2015.
Kabinet Bohuslava Sobotky na svém zasedání v pondělí 16. března 2015 naplnil další část závazků vyplývajících z Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Schválil například novelu zákona o ochraně spotřebitele, jejímž hlavním cílem je zkultivování podnikatelského prostředí nebo posílení důvěry spotřebitelů. Druhým významným bodem pak bylo odsouhlasení věcného záměru zákona o veřejných zakázkách. Kromě toho vláda projednala průjezd amerických ozbrojených sil přes Českou republiku nebo podmínky poskytování přímých plateb zemědělcům.

Ochrana spotřebitelů

Novela zákona o ochraně spotřebitelů má především zpřesnit právní úpravu nekalých obchodních praktik nebo upravit pravomoci dozorových orgánů. Zavádí také jednodušší systém mimosoudních řešení spotřebitelských sporů a snadnější řešení přeshraničních sporů především z internetového obchodu.

Vláda chce tímto opatřením bojovat proti takzvaným šmejdům, tedy podnikatelům používajícím nekalé obchodní praktiky. Díky němu bude moci Česká obchodní inspekce například pořizovat záznamy bez vědomí dotčených osob. Tyto záznamy často slouží jako nezvratný důkaz pro prokazování agresivních obchodních praktik například na předváděcích akcích.

Veřejné zakázky

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v pondělí předložila vládě věcný záměr novely zákona o veřejných zakázkách, která umožní jednodušší a transparentnější zadávání zakázek. Mimo jiné navrhuje zavést limit u dodatečných stavebních prací na 50 procent nebo dokončit výběrové řízení i s jedinou nabídkou. Následné zakázky by měly rozhýbat investice a podpořit růst ekonomiky a zaměstnanosti. Nový zákon chce vláda projednat do 30. června 2015.

Průjezd armády Spojených států amerických

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda dnes odsouhlasila přejezd amerických ozbrojených sil, které se budou vracet ze cvičení v Estonsku přes území České republiky. Jde o plnění spojeneckých závazků vůči partnerům v Severoatlantické alianci. Konvoj 118 vozidel se rozdělí na cestě z Polska na tři oddíly, které se znovu sejdou v Praze. Odtud budou směřovat přes Plzeň do Německa. Průjezd je naplánován mezi 29. březnem a 1. dubnem.

Podpora zemědělcům

Dalším ze schválených bodů je nařízení vlády, které zpřísňuje podmínky pro poskytnutí přímých plateb zemědělcům. Nově se od 1. dubna 2015 změní například jednotná platba na plochu zemědělské půdy, dobrovolná podpora vázaná na produkci nebo platba pro mladé zemědělce. Součástí podmínek jsou například správné osevní postupy nebo takzvané ozelenění. Nařízení vlády reaguje na reformu Společné zemědělské politiky v období 2014–2020.

Kabinet mimo jiné schválil také nařízení vlády o odměnách pro zastupitele nebo o stanovení pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie