Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 5. 2016 17:41

Vláda pokračuje v projednávání konvergenčního programu a výdajových rámců pro rok 2017

Tisková konference po jednání vlády 2. května 2016.
Tisková konference po jednání vlády 2. května 2016.
V pondělí 2. května 2016 pokračovala vláda Bohuslava Sobotky v projednávání základní podoby státního rozpočtu pro rok 2017 a výhledu na roky 2018 a 2019. Rozhodla také o rozšíření počtu lidí, kteří vyřizují žádosti cizinců, převážně z Ukrajiny, o zaměstnanecké karty a o podmínkách veřejné zakázky na provozování vrtulníků pro leteckou záchrannou službu.

Konvergenční program

Součástí návrhu rozpočtu pro příští rok by mělo být navýšení platů pro státní zaměstnance, a to především pro učitele a zdravotníky, i valorizace důchodů. Vláda se zároveň snaží v době dobrých ekonomických výsledků pokračovat ve snižování deficitu a zodpovědné rozpočtové politice. K diskuzi se členové vlády vrátí opět příští týden.

Zaměstnávání občanů Ukrajiny

Ministři zahraničních věcí a vnitra dnes předložili vládě návrh na navýšení personálních kapacit svých úřadů kvůli většímu množství žádostí o zaměstnanecké karty. Konzulát v ukrajinském Lvově posílí o pět služebních míst a odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra se navýší o 13 služebních míst.

V současné době je velký zájem především obyvatel Ukrajiny o vydání zaměstnaneckých karet do ČR. Cílem této změny je pak rychlejší vyřízení těchto žádostí, kterých by po změně mohlo být zpracováno až o pět tisíc více každý rok. U žádostí o zaměstnanecké karty resorty očekávají nárůst až o 300 procent. Zvláště zaměstnanci z Ukrajiny mohou zaplnit mezery na českém trhu práce a uspokojit tak poptávku zaměstnavatelů po středně a nízko kvalifikovaných zaměstnancích. Právě poptávka po zaměstnancích z Ukrajiny stoupá, protože se dlouhodobě nedaří obsadit některá pracovní místa českými občany, ani jinými zájemci z Evropské unie. Více informací na stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Natura 2000

Vláda v pondělí schválila také upravené usnesení, podle kterého zatím zařadila na seznam Natura 2000 jednu ze dvou lokalit požadovaných Evropskou unií. Částečně tak vyřešila problém s infringementovým řízením EU a zachránila tak ČR před hrozícími citelnými finančními sankcemi. Nově bude mezi evropsky chráněná území patřit údolí Labe u Děčína, o zařazení luk u Přelouče se bude ještě jednat.

Dalším projednaným bodem byly například podmínky veřejné zakázky na provozování vrtulníků pro leteckou záchrannou službu či návrh řešení dopadů útlumu těžby černého uhlí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie