Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 11. 2015 16:57

Vláda pošle na pomoc uprchlíkům přes sto milionů korun

Tisková konference po jednání vlády 2. listopadu 2015.
Tisková konference po jednání vlády 2. listopadu 2015.
Kabinet Bohuslava Sobotky rozhodl na své schůzi 2. listopadu 2015 o poskytnutí rekordního finančního příspěvku mezinárodním organizacím na řešení současné migrační krize.

Vláda nově na podporu uprchlíků uvolní ještě v tomto roce 105 milionů korun. Pro rok 2016 počítá kabinet Bohuslava Sobotky s dalšími přibližně 68 miliony. Příspěvky budou rozděleny mezi instituce OSN a svěřenecké fondy EU pro Blízký východ a západní Balkán a pro Afriku. Vláda tak pomůže uprchlíkům v místě jejich aktuálního pobytu, čímž přispěje k předcházení velkých migračních pohybů. Více informací finanční o příspěvku ČR.

Kabinet Bohuslava Sobotky zároveň odsouhlasil vyslání dvaceti policistů a až padesáti vojáků do Slovinska, které potřebuje posílit ochranu svých hranic. Více informací o vyslání policistů a vojáků.

Zkvalitnění veřejné správy

Vláda schválila také novelu zákona o základních registrech, která zefektivní výkon státní správy. Změny mimo jiné sníží administrativní zatížení občanů při využívání registru obyvatel. Zkvalitněn bude i základní registr právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci.

Dojde také ke zjednodušení základního registru územní identifikace, adres a nemovitostí.

Zároveň bude otevřen prostor pro elektronizaci evidence osob některých orgánů veřejné moci. Digitalizaci státu podpoří i současně přijatá Strategie rozvoje ICT služeb veřejné správy, která do budoucna počítá například s e-fakturacemi vůči státu, e-preskripcí léků či elektronickými podáními u vybraných agend.

Části jednání vlády, které se zabývalo evropskou problametikou se účastnila eurokomisařka Věra Jourová.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie