Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 3. 2021 20:32

Vláda povolává na pomoc s epidemií covid-19 ambulantní lékaře, uložila jim pracovní povinnost

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 3. března 2021.
Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 3. března 2021.
Od 4. března budou moci hejtmani a pražský primátor povolat do nemocnic na pomoc se zvládnutím náporu pacientů s nemocí covid-19 i ambulantní lékaře a další zdravotníky ze soukromých zdravotnických zařízení. Umožní to krizové opatření o uložení pracovní povinnosti, které vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání ve středu 3. března 2021.

Pracovní povinnost bude od dnešní půlnoci uložena lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají nelékařské zdravotnické povolání, kteří jsou poskytovatelem zdravotních služeb ve formě ambulantní péče, jednodenní péče nebo lůžkové péče, v jejichž zdravotnickém zařízení nejsou hospitalizováni pacienti s onemocněním covid-19. Nařízení se vztahuje i na zaměstnance těchto zařízení. Povoláni naopak nemohou být praktičtí lékaři, pediatři, gynekologové a porodníci a jejich zaměstnanci.

Uložení pracovní povinnosti má pomoci hejtmanům a pražskému primátorovi řešit krizovou situaci, v níž se tzv. covidové nemocnice ocitly pod náporem pacientů vyžadujících kvůli vážnému stavu hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče tak, aby bylo možné i nadále poskytovat intenzivní péči všem pacientům, kteří ji potřebují.

Výsledek jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-3--brezna-2021-187079/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie