Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2020 10:26

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 22. ledna

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 17. prosince 2020.
Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 17. prosince 2020.
Vláda předloží Poslanecké sněmovně žádost o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů do 22. ledna. Žádost projednal a schválil kabinet Andreje Babiše na mimořádném jednání ve čtvrtek 17. prosince 2020. Schválil také několik upřesnění stávajících krizových opatření a souhlasil s prodloužením dotačního programu na podporu podnikatelů v kultuře.

Nově diagnostikovaných pacientů s nemocí covid-19 v České republice v posledních dnech mírně přibývá a od zítřka kvůli tomu budou na celém území republiky platit přísnější opatření vyplývající ze čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES). Aby tato opatření mohla platit i po 23. prosinci, kdy končí aktuálně vyhlášené období nouzového stavu, požádá vláda Poslaneckou sněmovnu o jeho prodloužení, a to na dalších 30 dnů do 22. ledna.

Vláda schválila návrh Ministerstva průmyslu a obchodu na pokračování dotačního programu Covid – Kultura. Program má pomoci podnikatelům v kulturním sektoru, jako jsou pořadatelé kulturních akcí, servisní a technické firmy, agentury, ale také jednotliví umělci či umělecká tělesa, překlenout krizové období, kdy kvůli protiepidemickým opatřením vlády stále přicházejí o výdělky. Ministerstvo proto vypíše v lednu třetí výzvu v tomto programu. I v té bude platit, že stát postiženým subjektům vyplatí jednorázově až 10 milionů korun. Vláda na pokračování programu uvolní ze státního rozpočtu další miliardu korun. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vláda přijala také dvě dílčí upřesnění platných krizových opatření. Aby rozptýlila případné pochybnosti, nově jsou výslovně povoleny všechny cesty za účelem nákupu zboží a služeb nebo poskytnutí služeb, což platí i v případě, kdy jde dotyčný nakupovat pro jinou osobu. Druhá úprava umožní i nadále činnost autoškol.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-17-prosince-2020-185711/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie