Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 10. 2016 15:18

Vláda schválila vyšší rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury

Tisková konference po jednání vlády, 24. října 2016.
Tisková konference po jednání vlády, 24. října 2016.
Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky na svém jednání 24. října 2016 podpořil růst rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na údržbu a opravy železnic a silnic vyhrazuje o 16,4 miliardy korun více než loni. Dále vláda schválila novelu zákona o pohřebnictví či rozšíření pravomocí NKÚ, které má vést k lepší kontrole hospodaření státu a obcí. Úvodu dnešního jednání vlády se zúčastnila eurokomisařka Věra Jourová.

Růst rozpočtu fondu dopravní infrastruktury

Vláda odsouhlasila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2017 a střednědobý výhled na roky 2018 a 2019. Státní fond dopravní infrastruktury bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem ve výši 82,1 miliardy korun, z čehož 30,1 miliardy korun by měly zajistit fondy EU. Prostředky se využijí na opravy a modernizaci silnic, dálnic i železnic.

„Za velmi významný považuji fakt, že oproti letošnímu roku dochází k navýšení rozpočtu SFDI o zhruba 16,4 miliardy korun. Pokračování v rozvoji dopravní infrastruktury, zlepšování dopravního spojení v regionech i napojení na mezinárodní koridory jsou jednou z nejdůležitějších priorit vlády pro rok 2017,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Kabinet na návrh premiéra Bohuslava Sobotky rovněž schválil doplnění usnesení, podle nějž ministr dopravy do 15. února 2017 předloží vládě návrh, jak budou financovány opravy silnic II. a III. tříd. Jejich údržbu, rekonstrukci a modernizaci rozpočet SFDI z dílny Ministerstva financí nezahrnuje. Ke stejnému datu ministr dopravy vládě představí i informaci o čerpání prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury pro rok 2016.

Novela zákona o pohřebnictví

Vláda schválila novelu zákona o pohřebnictví, která má vést k větší důstojnosti při zacházení se zesnulými. Cílem novely je mimo jiné opravit nedostatky právní novely přijaté před více než patnácti lety.

Nově například obce zajistí pohřby osob, o které se nikdo jiný nepostaral. Změny v zákoně také přispějí ke sjednocení rozdílných postupů při vymáhání pohledávek po dědicích. Návrh rovněž zohledňuje pietní zacházení s těly dětí, které se narodily mrtvé. Pokud o to rodiče projeví zájem, tak bude možné pohřbít i plody po potratech.

Realizace návrhu by měla vést ke zkvalitnění služeb v pohřebnictví a k posílení právní ochrany osob, které sjednávají obřad. Stejně tak v zájmu příjemnějšího a kvalitnějšího prostředí pro pozůstalé i podnikatele v pohřebnictví budou posíleny kontroly a novela zavede systém sankcí. 

Transparentní hospodaření státu

Vláda dále přijala novelu Ústavy a novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ). Záměrem změn je rozšířit možnost kontrolovat veřejné prostředky směrem k obcím a krajům, ale také na hospodaření s majetkem právnických osob, v nichž má majetkovou účast stát. Jedná se například o státní podniky, zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy či veřejnoprávní média.

Podobnou úpravu již mají některé členské státy Evropské unie, jako je Polsko, Rakousko, Slovinsko, Portugalsko nebo Španělsko.

Návrh na posílení pravomocí NKÚ byl již jednou schválen Poslaneckou sněmovnou, nicméně Senát jej odmítl kvůli obavám z duplicitních kontrol. Dalšími vládními kroky posilujícími vyšší transparentnost veřejných financí a boj proti korupci, které již úspěšně Parlamentem ČR prošly a vstoupily v platnost, jsou například zákony o státní službě či o registru smluv.

Informace od eurokomisařky Věry Jourové

Zasedání se vedle členek a členů vlády zúčastnila i eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a otázky rovnosti žen a mužů Věra Jourová.

Vládu informovala o plánech Evropské komise na příští rok a zhodnotila přínosy členství České republiky v EU. Témata jejího vystoupení zahrnovala postup eurokomisařky v kauze Volkswagen či obsah i problémy se schvalováním dohody o volném obchodu CETA mezi Kanadou a Evropskou unií. Zvláštní pozornost věnovala otázkám týkajícím se zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce.


Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-24--rijna-2016-150049/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie