Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 5. 2007 10:36

Vláda přerušila jednání o novele mediálních zákonů

Vláda dnes přerušila projednávání návrhu novely mediálních zákonů, které mají podle jejich tvůrců odblokovat nástup digitálního zemského vysílání zbrzděný zejména soudními spory kolem udělování licencí.

Premiér vlády Mirek Topolánek včera po zasedání vlády řekl, že kabinet se k návrhu vrátí za necelé tři týdny. Podle premiérových slov je novela kompromisem, jak řešit situaci s náběhem digitalizace. Návrh podle jeho slov řeší i to, co digitalizaci provází, tedy i soudní rozhodnutí o neplatnosti licencí pro digitální zemské vysílání udělené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a další.

Návrh novely V posledních dnech byl návrh novely na základě došlých připomínek částečně pozměněn. Týká se to například udělování kompenzačních licencí pro Novu a Primu. Národní koordinátor pro digitální vysílání Zdeněk Duspiva v úterý sdělil, že prý nyní návrh počítá s tím, že by televize dostaly dvě licence pro digitální vysílání navíc, pokud do října 2010 dobrovolně odevzdají své současné analogové kmitočty. Bez toho totiž nemůže vzniknout prostor pro další digitální stanice.

Jednu by dostaly Nova a Prima hned, druhou po ukončení analogového vysílání. Český telekomunikační úřad navrhuje vypnutí posledního analogového vysílače do 10. října 2010. Podle Duspivy tak autoři novely vyslyšeli připomínky operátorů a Českého telekomunikačního úřadu, kteří za technicky reálnější termín považují právě rok 2010, a ne o rok dřívější termín. Nova a Prima se k návrhu novely nevyjádřily, neboť prý měly na zaslání připomínek příliš krátký čas.

Další změna se týká případného návratu reklamy na Českou televizi. Ta podle současného zákona zmizí z vysílání ČT od ledna příštího roku. Nyní návrh počítá s tím, že by ČT mohla v budoucnu vysílat reklamu půl procenta ze svého vysílacího času, a to jak na svých analogových, tak digitálních programech. Zároveň by ale ČT nemohla přesouvat reklamu z jednoho programu na druhý, což nyní může.

Původní návrh novely vyhrazoval pro reklamu na ČT procento vysílacího času, ale pouze na digitálních programech. Jak již dříve uvedl ministr vnitra Ivan Langer a dnes připomněl i premiér Mirek Topolánek, příjmy z reklamy by nešly přímo na provoz ČT, ale směřovaly by jednak na podporu digitalizace, jednak právě do fondu kinematografie.

Jak již dříve uvedli autoři, návrh novely mediálních zákonů, zejména zákona o elektronických komunikacích, vysílacího zákona a zákona o ČT, je postaven na metodě "cukru a biče". Současným komerčním vysílatelům nabízí například licence navíc, pokud by se však Nova a Prima nechtěly analogového vysílání vzdát, návrh počítá podle tvůrců i s jistými donucovacími prostředky.

K nim mimo jiné patří nejen návrat reklamy na ČT, ale také radikální, až stonásobné zvýšení poplatků za využívání analogových kmitočtů, tedy až na 18 milionů korun za přidělený kmitočtový kanál.

Návrh novely také uděluje přechodné licence pro šest digitálních televizí, které získaly loni licenci pro digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T). Nova a Prima o ně díky soudním sporům kvůli udělování licencí přišly. Soudní spory kolem udělování licencí se přitom stále řeší.

Digitální zemské vysílání, které v následujících měsících a letech postupně zcela nahradí současné analogové, lidem přinese až tři desítky volně šířených nových i současných programů, mnohdy v lepší kvalitě.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie