Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 7. 2015 18:04

Vláda přijala návrh zákona o celostátním referendu

Tisková konference po jednání vlády 13. července 2015.
Tisková konference po jednání vlády 13. července 2015.
Aktuální koncepce české zahraniční politiky nebo například ústavní zákon o celostátním referendu, který posiluje vliv veřejného mínění na zákonodárnou i výkonnou moc. To byly jedny z hlavních bodů jednání vlády v pondělí 13. července 2015. Členové kabinetu Bohuslava Sobotky se vrátili také k otázce přijetí uprchlíků a rozhodli například o navýšení počtu policistů nebo pomoci přímo v postižených zemích.

Koncepce zahraniční politiky ČR

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek dnes předložil aktualizovanou koncepci zahraniční politiky. Dokument reaguje na závažné a rychlé proměny globálního prostředí. Základním rámcem pro českou zahraniční politiku zůstává Evropská unie.

Koncepce stanovuje pět základních cílů české zahraniční politiky, kterými jsou bezpečnost a prosperita, udržitelný rozvoj, lidská důstojnost, služba občanům a podpora dobrého jména České republiky v zahraničí. Mezi novinky patří například závazek k postupnému navyšování obranných výdajů nebo komplexnější přístup k lidským právům, více na /cz/media-centrum/aktualne/vlada-schvalila-koncepci-zahranicni-politiky-cr-132757/.

Návrh ústavního zákona o celostátním referendu

Dalším splněným závazkem z programového prohlášení je dnešní schválení návrhu ústavního zákona o celostátním referendu. Institut referenda zvýší vliv veřejného mínění na výkon zákonodárné i výkonné moci.

K vypsání referenda bude nutné alespoň 250 tisíc podpisů sesbíraných do šesti měsíců. Hlasování bude platné, pokud se ho zúčastní minimálně 25 procent všech oprávněných voličů. Zákon zároveň definuje okruh otázek, o kterých nebude referendum možné uskutečnit.  

Řešení migrační krize

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda v pondělí navázala na předchozí diskuze týkající se migrační krize v Evropské unii a v České republice. Rozhodla mimo jiné o rozšíření zařízení v Bělé Jezové a zároveň zřízení nových center ve Vyšních Lhotách a Balkové. Personálně se posílí jak policie, tak úřady zajišťující vyřízení žádostí o azyl. Nové policejní síly pak budou především zajišťovat bezpečnost u ubytovacích středisek.

Vláda plánuje také navýšit rozpočet Státního integračního programu pro azylanty a vyslat experty na pomoc zemí Evropské unie, které se s uprchlíky nejvíce potýkají. Dalším opatřením bude posílení pomoci uprchlíkům v zemích, kde se nacházejí. Z tohoto důvodu se v letošním roce navýší rozpočet Ministerstva vnitra o 230 milionů korun, pro příští rok pak o 1,1 miliardy korun.

Výjezdní zasedání v Ostravě

Příští zasedání vlády bude výjezdní. Členové vlády budou ve středu 22. července jednat v Moravskoslezském kraji. V Ostravě se bude jednat o aktuálních problémech regionu, jakým je například vysoká nezaměstnanost, kvalita ovzduší nebo dopravní infrastruktura. Více o výjezdním zasedání naleznete na www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-zahajuje-vyjezdni-zasedani--prvni-bude-v-moravskoslezskem-kraji-132766/.

Dalšími schválenými body je například návrh atomového zákona, akční plán na podporu zvyšování soběstačnosti ČR v surovinových zdrojích nebo zpráva za rok 2014 o rovnosti žen a mužů.

Kompletní výsledky jednání najdete na www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-13-cervence-2015-132752/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie