Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 3. 2015 14:19

Vláda přijala usnesení, ve kterém schválila průjezd aliančních vojsk přes ČR na konci března 2015

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický na tiskové konferenci po jednání vlády 16. března 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický na tiskové konferenci po jednání vlády 16. března 2015.
Vláda ČR dnes projednala informaci ministra obrany Martina Stropnického o průjezdu jednotek ozbrojených sil USA přes Českou republiku. Jednotky by měly projet přes území ČR na konci března 2015.

Umožnění průjezdu aliančních vojsk přes naši zemi je součástí plnění našich spojeneckých závazků vůči partnerům v NATO, opakovaně k nim docházelo i v minulých letech. Vojáci USA pojedou letos na konci března přes Českou republiku při své zpáteční cestě ze cvičení v Pobaltí a v Polsku na své základny v Německu. Veškeré náklady pro průjezd vojsk i podporu ze strany Ministerstva obrany budou hrazeny americkou stranou,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Loňský Summit NATO ve Walesu přijal řadu opatření k posílení kolektivní obrany Aliance a ujištění některých geograficky exponovaných spojenců. Opatření spočívají především v nárůstu vojenských cvičení a rotace aliančních vojáků na východním křídle Aliance. Do těchto plánovaných vojenských cvičení se zapojují i ozbrojené síly ČR. V této souvislosti tak může docházet k většímu počtu přesunů aliančních jednotek přes území spojenců, včetně České republiky.

Během průjezdu jsou plánovány dvě zastávky a tři přenocování za účelem odpočinku řidičů, doplnění pohonných hmot a provedení nezbytné údržby vozidel.

Vláda minulý rok schválila seznam zemí, jejichž ozbrojeným silám se pro rok 2015 povoluje průjezd přes naše území. V tomto výčtu figurují rovněž i Spojené státy americké.

Pozemní přesuny vojáků a techniky jiných států NATO přes území ČR v roce 2014

V roce 2014 se uskutečnilo přes území ČR 131 podobných přesunů, kterých se celkem účastnilo 1631 zahraničních vojáků s 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se 11 silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně se jednalo o 632 osob a 316 kusů techniky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie