Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 5. 2011 21:23

Vláda projedná klíčové reformní zákony

Nečasův kabinet má na programu jednání nový občanský zákoník, sociální reformu nebo zákon o veřejných zakázkách.

Občanský zákoník

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil předkládá na středečním jednání vlády k celkem tři návrhy. Materiály se týkají nového návrhu občanského zákoníku. Ministerstvo si dalo za cíl nahradit dosavadní nevyhovující právní úpravu, která vychází z občanského zákoníku z roku 1964. Nová úprava má odpovídat současným i budoucím poměrům.

Základním obecným ideovým vzorem nového zákoníku je vládní návrh z roku 1937. Inspirován je také občanskými zákoníky okolních zemí, a to především Německa, Švýcarka, Itálie, Rakouska či Nizozemí.

Mezi hlavní principy návrhu nového občanského zákoníku patří důraz na ochranu člověka, lepší ochrana majetku a řešení každodenních situací, na které dnešní právo nepamatuje. Novinkou bude v rámci těchto principů například zrušení institutu zbavení svéprávnosti, komplexní úprava dědického práva, větší důraz na zásadu ochrany dobré víry či podrobnější úprava sousedských práv.

Vedle občanského zákoníku předloží ministr Pospíšil členům vlády také návrh zákona o obchodních společnostech a družstvech. Jeho cílem je především úprava fungování jednotlivých obchodních korporací. Návrh zákona vychází právě z navrhovaného občanského zákoníku.

Stávající právní úprava se sice nemění, protože je určena právem Evropské unie, přesto ale bylo nutné učinit některé změny z důvodu zajištění vyšší konkurenceschopnosti české právní úpravy s úpravou zahraniční. Jedná se například o liberalizaci společnosti s ručením omezeným, kde již nebude povinné, aby základní kapitál činil minimálně 200 tisíc korun. Dále byla zavedena přísnější a ucelenější správa obchodních korporací. Změny se dotknou také vnitřních struktur akciových společností, kde bude možné volit mezi dualistickou a monistickou strukturou řízení společnosti

Kabinet se bude v rámci občanského práva zabývat také návrhem zákona o mezinárodním právu soukromém, který upravuje pravidla pro řešení případů s mezinárodním prvkem. Návrh počítá vedle právní pomoci ve styku s cizinou také s ochranou zájmu vlastních občanů před nežádoucími postupy cizích orgánů.

Sociální reforma

Cílem sociální reformy je zjednodušení systému sociální ochrany, zefektivnění práce orgánů státní správy, snížení administrativní zátěže pro uživatele služeb a podpora proklientského přístupu.

Návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka hodlá sjednotit výplaty nepojistných sociálních dávek na jedno výplatní místo, kterým má být Úřad práce.

Materiál počítá se sjednocením dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči a výkonu inspekce poskytování sociálních služeb s agendou dávek státní sociální podpory a zaměstnanosti.

Dále by se měl změnit zákon o zaměstnanosti, jehož cílem je zejména efektivnější podpora osob se zdravotním postižením. Nové podmínky mají zajistit také širší uplatnění osobní iniciativy uchazečů o zaměstnání při hledání nové práce a snížit administrativní zatížení zaměstnavatelů i uchazečů o zaměstnání.

Ministr Drábek předkládá také návrh zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Jeho hlavním cílem je zvýšení adresnosti a efektivnosti dávkové pomoci která je poskytována zdravotně handicapovaným osobám. Chce tak nahradit dosavadní dávky pro těžce zdravotně postižené občany (například příspěvek na úpravu bytu, na zakoupení, celkovou opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla, na provoz motorového vozidla, příspěvek na individuální dopravu, příspěvek na úhradu za užívání bezbariérového bytu či poskytování bezúročných půjček a jednorázových příspěvků na opatření zvláštních pomůcek), dále také příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcky.

Stavební spoření

Na základě nálezu Ústavního soudu předkládá ministr financí Miroslav Kalousek materiál, který vznikl v souvislosti se změnou podmínek stavebního spoření. Ten má zajistit, aby opatření, která byla Ústavním soudem zrušena až ke konci roku 2011, byla od počátku roku 2012 nadále účinná. Důvodem je snaha snížit nároky tohoto spořícího produktu na státní rozpočet.

Jedná se pak konkrétně o snížení maximální výše státního příspěvku z patnácti procent z uspořené částky za příslušný kalendářní rok na deset procent, a to maximálně z částky 20 tisíc korun za rok. Opatření má platit pro všechny smlouvy o stavebním spoření bez ohledu na to, kdy byly uzavřeny.

Návrh dále počítá také se zrušením osvobození úroků z vkladů ze stavebního spoření, včetně úroků ze státního příspěvku, od daně z příjmu fyzických osob.

Bílá kniha o obraně

Důležitým dokumentem, který ve středu projedná Nečasův kabinet, je také materiál vypracovaný ministerstvem obrany tzv. Bílá kniha. Jejím hlavním cílem je analýza celkového stavu ministerstva obrany a ozbrojených sil České republiky. Dokument také vymezuje koncepční principy a konkrétní cíle pro stabilní rozvoj české obrany.

V krátkodobém horizontu se zaměřuje na překlenutí období okamžitých dopadů rozpočtové krize, ve středně až dlouhodobém horizontu je pak zaměřena především na stabilizaci fungování rezortu. Důraz je přitom kladen na zachování akceschopnosti ozbrojených sil a zajištění obrany země i mezinárodních závazků České republiky.

Protikorupční strategie

Jakým způsobem je plněna Strategie vlády v boji proti korupci, bude své kolegy informovat ministr vnitra Jan Kubice. Zároveň představí analýzu, která vyhodnocuje možnosti zavedení institutu „zkoušky spolehlivosti“. Ta se týká osob působící v orgánech veřejné moci. Jedním z důvodů je i případná alternativa rozšíření spektra nástrojů v boji proti korupci ve veřejné správě. Návrh představuje tři varianty okruhů osob, na které by se pak měla zkouška spolehlivosti vztahovat. Jedním z důvodů, který vedl ministerstvo vnitra k vypracování tohoto návrhu, je i ústavní hledisko rovnosti před zákonem. Dnešní vymezení na profesní skupinu policistů a profesní skupinu zaměstnanců policie podle zákona o policii často budí rozpaky, které byly jedním z impulsů ministerstva na vypracování této analýzy.

Veřejné zakázky

Hlavním účelem změny zákona o veřejných zakázkách je především omezení rizika korupce při jejich zadávání.

Hlavní protikorupční opatření pak spočívá v zavedení povinnosti zadat tendr pro veřejné zakázky, jejichž hodnota přesáhne milion korun. Zároveň návrh zakazuje, aby na veřejné zakázky na stavební práce na deset milionů korun bylo použito zjednodušené podlimitní řízení.

Zadavatelé zakázek je budou povinni také předběžně oznamovat, a to včetně ekonomického odůvodnění. Povinnost zadavatelů se bude týkat i zveřejňování skutečně uhrazené ceny a uzavřené smlouvy. U vybraných dodávek bude zadavatel povinen použít i elektronickou aukci.

V souvislosti s návrhem na změnu zákona o veřejných zakázkách předloží ministr pro místní rozvoj Kamil Janovský kabinetu také návrh na navýšení rozpočtu ministerstva. Navrhované změny budou mít totiž na finance rezortu značný dopad.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie