Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 2. 2012 11:58

Vláda projedná loterijní zákon

Nová právní úprava komplexně změní pravidla provozu loterijních her. Pojem loterie pak nahrazuje termínem „sázkové hry“.

Mezi jednu z hlavních novinek loterijního zákona patří rozdělení sázkových her do dvou skupin.

  1. První skupinou jsou povolované hry, do kterých mají nově spadat i turnaje a nové hry provozované pomocí technických herních zařízení obsluhovaných sázejícím.
  2. Druhou skupinou mají být ohlašované hry, mezi které mají patřit tomboly, u kterých je celková výše výher vyšší než 100 tisíc korun a soutěže, ankety a jiné akce o ceny, kde celková výše výher nesmí přesáhnout částku dva miliony korun. Tato skupina her spadá do režimu ohlašování Specializovanému finančnímu úřadu.

Zákon se mimo jiné zabývá také rozlišením herních prostor, ve kterých bude možné sázkové hry provozovat. Lišit se mají druhem sázkových her, které v nich mohou být provozovány a tzv. mírou hazardu.

Návrh stanovuje jasná pravidla pro sázky na internetu

Nová právní úprava má zohlednit také technický vývoj a rozmach internetu. Návrh poprvé jasně a podrobně vymezuje pravidla a podmínky zejména v případě internetových kurzovních sázek.

Navrhovaný zákon z dílny ministerstva financí zahrnuje také změny ve zdanění a poplatků spojených s provozováním loterií. Zavádí speciální loterijní daň, která má nahradit současné poplatky a odvody. Daň ze sázkových her má pak být příjmem státního rozpočtu a rozpočtů obcí.

Povolovací řízení bude mít dvojí režim

Předkládaná právní úprava navrhuje dvojí režim povolovacího řízení. První část spočívá v získání základního povolení, které má celostátní platnost pro konkrétní druh sázkové hry, popřípadě druh technického herního zařízení, jehož prostřednictvím bude sázková hra provozována. Smyslem řízení o vydání základního povolení je ověření způsobilosti žadatele být provozovatelem příslušné sázkové hry.

Druhá část spočívá v získání povolení k umístění hry, jehož platnost je místně omezena na konkrétní místo provozování sázkové hry. V řízení o vydání povolení k umístění hry bude posuzováno, zda je umístění konkrétní hry a technického herního zařízení v souladu se zákonem.

Nový zákon má nahradit současnou zastaralou úpravu

Stávající zákon upravující pravidla loterií je z roku 1990. Od té doby se zvýšil jednak zájem veřejnosti, tak i počet provozovatelů těchto her. Změny nastaly ale i u zařízení, na kterých jsou hry provozovány. Neustále se vyvíjejí nové typy, na které již 21 let starý zákon nepomýšlí.

S provozováním loterijních her se často pojí i řada negativních společenských jevů, jako je například zvyšující se zájem mladých lidí či hráčů ze sociálně ohrožených skupin obyvatel. S provozem loterií se často pojí i řada nelegálních činností, mezi kterými může být i praní špinavých peněz. Dosavadní právní úprava tak nestačí na efektivní ochranu před těmito negativní jevy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Knihovna připravované legislativy

Návrh zákona o provozování sázkových her

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie