Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 2. 2009 19:06

Vláda projedná Národní protikrizový plán

Národní ekonomická rada vlády diskutovala s ekonomickými ministry kroky vlády k řešení krize.

V neděli odpoledne proběhla diskuze o Národním protikrizovém plánu Národní ekonomické rady (NERV) s ekonomickými ministry a v pondělí bude jednat o témže vláda.

„My ta opatření, která projedná na mimořádné schůzi tripartita a vláda, předložíme na březnové schůzi parlamentu. Myslím si, že to bude zásadní jednání a já s tím zároveň tak trochu spojuji i osud své vlastní vlády. Takže budeme chtít přesvědčit i opozici, že ta opatření mají i tu stranu, jak je financovat z rezerv a ze škrtů,“ řekl předseda vlády v neděli v rozhovoru pro Slovenskou televizi.

Podle premiéra všechna opatření ekonomik jako jsou v Česku a na Slovensku jsou podobná. Je to především podpora proexportní politiky, garance části provozních úvěrů u výroby, která je nasmlouvána, a třetím pilířem je udržení lidí v zaměstnání – například projektem „kdo nepracuje, studuje“.

Mezi opatření k udržení zaměstnanosti a vytváření nových pracovních míst patří také podpora infrastrukturních projektů, zateplování, podpora ekologických staveb atd. „Největší problém té krize je krize zahraniční poptávky a to bude chtít nějaký čas, důvěru v celém globálním finančním sektoru a to si myslím, že se těmi obrovskými finančními injekcemi a protekcionismem bude jenom prodlužovat,“ doplnil premiér v televizní debatě.

Celý Národní protikrizový plán vlády premiér představí před poslanci již tuto středu. Na neděli 1. března předseda české vlády jako předseda Evropské rady spolu s Evropskou komisí svolal do Bruselu neformální summit EU k tématu opatření proti dopadům finanční krize (viz zde).

Premiér mluvil o opatřeních již v několika rozhovorech, viz např. zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie