Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2007 10:39

Vláda projedná podmínky obchodu se zbraněmi

Na dnešním zasedáním se bude vláda zabývat návrhem ministerstva vnitra na zlepšení kontroly manipulace s rizikovým materiálem. V jeho rámci bude také hodnotit, jak se osvědčil systém takzvané bezpečnostní způsobilosti a bezpečnostní prověrky pro osoby, které s těmito materiály nakládají.

Ověření bezpečnostní způsobilosti i prověrky má na starosti Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Zjišťuje, zda osoba splňuje zákonem dané bezpečnostní limity. Jeho kontrolou musí projít lidé, kteří obchodují nebo jinak manipulují například s vojenským materiálem.

"Zpráva též odpoví na otázku, zda by další rozšiřování využívání institutu bezpečnostní způsobilosti do dalších právních předpisů bylo přínosné, či nikoliv," uvádí se ve vyjádření ministerstva vnitra.

Materiál, na kterém mimo jiné spolupracovali tajné služby, také konstatuje, že v zákoně o zahraničním obchodu s vojenským materiálem je třeba vymezit pojem "brokering". Jde o systém, kdy si firma, která vojenský materiál vlastní, nebo vyrábí, najme na samotný obchod do zahraničí jinou firmu. Jelikož firmy obchodující se zbraněmi prověřuje policie i tajné služby, představuje tento postup komplikaci při jejich kontrole.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie