Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 6. 2007 10:23

Vláda projedná výměnu šéfa SZIF a dotace na mléko pro školáky

Vláda se na svém dnešním zasedání bude zabývat návrhem na změnu v čele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a vyššími dotacemi na mléko pro školáky.

Fond spravuje miliardové agrární dotace. Ministr zemědělství Petr Gandalovič se chystá navrhnout odvolání současného ředitele fondu Vladimíra Ecka. Kabinet také projedná zvýšení dotací na mléčné svačiny pro školáky ve školním roce 2007/2008 meziročně o třetinu na zhruba 80 milionů korun.

Navrhovanou personální změnu Gandalovič minulý týden odůvodnil potřebou "razantnější osoby" v čele SZIF. Eck údajně odmítl rezignaci a ministerstvo zemědělství mu navrhlo, aby ve fondu zůstal v pozici zástupce ředitele. Svou představu o nástupci Vladimíra Ecka hodlá ministr sdělit nejdříve vládě, která má dnes projednat i výroční zprávu o loňské činnosti SZIF.

Vyšší příspěvky na mléko pro školáky by měla asi 20 miliony korun dotovat Evropská unie, její podíl na financování ale klesne. V končícím školním roce by mělo z EU směřovat na české školní mléko 18 milionů. Naopak národní podpora má stoupnout, aby cena mléka ve školách zůstala zhruba stejná. Dotovány jsou v Česku polotučné neochucené i ochucené mléko, zakysané mléčné produkty nebo smetanový krém.

Kabinet dnes také projedná nařízení o bezpečnosti zapalovačů uváděných na trh a výroční zprávu o činnosti Českého telekomunikačního úřadu za loňský rok.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie