Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 4. 2011 15:11

Vláda projedná zásady připravované důchodové reformy

Počítá se třeba s tím, že by si lidé mohli část odvodů převést ze státního systému do vlastního spoření na penzi u fondů.

Předložený materiál shrnuje dosavadní koaliční dohody a stanoví i časové rozvržení dalších prací. Už dřív se vládní strany dohodly na tom, že by reforma měla začít v roce 2013. Lidé by měli mít možnost vyvést ze státního průběžného systému do soukromých účtů tři procentní body ze sociálního pojištění. To nyní činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou pro vlastní spoření části odvodů je to, že by si k nim lidé museli přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Náklady transformace penzijního systému chce vláda zajistit zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH). Ta by se měla od roku 2014 sjednotit na 17,5 procenta. Příští rok by se měla snížená sazba DPH zvýšit z deseti na 14 procent.

Účty lidí se spořením na důchod by měly podle návrhu reformy spravovat penzijní společnosti. V ty by se měly proměnit především současné penzijní fondy, které by pak měly povinně nabízet čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem. Měly by tak fond všeobecný, konzervativní, vyvážený a dynamický. Všeobecný fond by přitom investoval jen do státních dluhopisů ČR, případně do přesně určených dluhopisů dalších zemí. Měl by tedy patřit mezi ty bezpečné, ovšem s nižšími výnosy. Naopak dynamický fond by měl být výnosnější, ale rizikovější.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chystá na svém webu spustit kalkulačku, kde si lidé budou moci případné výnosy ve fondech orientačně spočítat. "Kalkulačka je připravena, dolaďují se technické záležitosti, aby to bylo uživatelsky přívětivé," řekl ministr Drábek. Podle něj text u kalkulačky popíše, podle čeho se výnosy jednotlivých fondů stanovily.

Reforma by měla také umožnit dětem přispívat na penzi svým rodičům, kteří by díky tomu mohli mít vyšší důchod. Část pojistného na sociální zabezpečení by potomci mohli ve státním systému převést na účet svých otců a matek.

Ministerstva financí a práce už připravují návrhy zákonů, které reformu upraví. Předlohy by měly být hotové do konce pololetí. Ve druhé půlce roku by normy pak měl projednávat parlament.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie