Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 12. 2011 11:03

Vláda projedná zkvalitnění systému péče o ohrožené děti

Cílem navrhované novely je vytvoření podmínek pro podporu rodinného prostředí či zlepšení prevence.

Ilustrační foto rodiče a dětiMinistr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek předloží ve středu na jednání kabinetu návrh novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Norma má zajistit zákonné podmínky pro systematickou práci s rodinami. Má zajistit setrvání dítěte v rodinném, případně náhradním rodinném prostředí.

Návrh, který vychází z vládního programového prohlášení, si klade za cíl především vytvoření takových podmínek, díky nimž bude zabezpečena výchova a všestranný rozvoj dítěte v rodině.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, které tento návrh vypracovalo, počítá v novele také s větším důrazem na prevenci. Zavádí do systému péče o ohrožené děti též standardy kvality či sjednocuje postupy péče a sociálně-právní ochrany.

Institucionální péči má více nahrazovat rodinné prostředí

Novela zavádí dále řadu možností, které by byly alternativou nadměrnému umísťování dětí do institucionální péče. Stojí především na rozvoji a profesionalizaci pěstounské péče.

V případě, kdy dítě nebude moci setrvat ve svém rodinném prostředí, bude jako další řešení v řadě nastupovat náhradní rodinná péče. Výjimkou by měly být jen případy, kdy bude institucionální výchova vyhodnocena jako nejlepší řešení v zájmu dítěte.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie