Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2007 13:50

Vláda projedná změny v zadávání policejních zakázek

Policie bude moci při nákupu vojenského či bezpečnostního materiálu přímo oslovovat případné dodavatele bez nutnosti vyhlašovat veřejné výběrové řízení.

Vyplývá to z návrhu novely zákona o veřejných zakázkách, který sněmovně předložil poslanec Jan Klas (ODS) a kterým se bude ve středu zabývat vláda. Klas dnes pro ČTK sdělil, že armáda již tuto možnost má a novela ji má rozšířit i na policii. Zároveň dodal, že stanovisko ministerstva vnitra k tomuto návrhu je spíše nesouhlasné. Osudem zákona si tedy není jistý.

Novela má zpřesnit pravidla pro zadávání zakázek hlavně při dodatečných dodávkách materiálu, kdy je nutné, aby kupované zařízení a materiál byly slučitelné s dřívějšími dodávkami. Policie by takto mohla postupovat a vyhlašovat takzvané jednací řízení bez uveřejnění v případě, že by změna dodavatele vedla k tomu, že by kupované zboží mělo odlišné technické parametry neslučitelné s původní dodávkou.

Klas v důvodové zprávě poukazuje na to, že obchodování s vojenským materiálem a jeho dovoz je vždy spojen s časově náročným licenčním řízením, které se řídí zároveň zákony země vývozce. Tuzemské předpisy však policii ukládají, aby dodržovala princip jednotného vybavení, což podle něj není v jednotlivých ustanovení zákona zohledněno.

Vláda zároveň posoudí i další legislativní změnu, kterou chce Klas zlepšit podmínky pro činnost policie, tentokrát ale přímo při práci v terénu. Podle jeho návrhu by měli mít i řadoví policisté možnost používat při zásahu střelné zbraně se zařízením na osvětlení cíle. Dosud mohou tento typ zbraní používat jen speciální jednotky, jako například Útvar rychlého nasazení (URNA). Omezení podle Klase znevýhodňuje policisty při střetu s nebezpečnými pachateli či teroristy. S úpravou zákona podle něj souhlasí i ministr vnitra Ivan Langer.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie