Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 5. 2021 18:10

Vláda projednala návrh na další fázi rozvolnění protiepidemických opatření od 10. května

Jednání vlády se jako tradičně uskutečnilo ve Strakově akademii, 3. května 2021.
Jednání vlády se jako tradičně uskutečnilo ve Strakově akademii, 3. května 2021.
Od pondělí 10. května budou moci otevřít všechny zbývající segmenty maloobchodu a většina z dosud uzavřených služeb. V dalších krajích se vrátí do škol žáci a studenti a ve venkovních prostorách bude možné odložit roušky a respirátory, pokud budou na místě jen dva lidé. Návrhy změn mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví projednala vláda Andreje Babiše na schůzi v pondělí 3. května 2021, jejich definitivní podobu schválí ve čtvrtek.

Od pondělí 10. května skončí dosavadní systém výjimek povolujících nejdůležitější segmenty maloobchodu. Otevřít budou moci všichni maloobchodní prodejci, skončí i omezení sortimentu pro trhy a tržnice, podstatně se rozšíří i nabídka služeb, rozjet se budou moci i lanovky. Bez zákazníků se budou muset i nadále obejít restaurace, až na výjimky hotely a další ubytovací zařízení, kongresy, herny a kasina, vnitřní sportoviště s výjimkami pro organizovaný sport, vnitřní bazény a wellnes a další epidemiologicky velmi rizikové provozy.

Ke stejnému datu se vrátí do škol k prezenčnímu vzdělávání další skupiny žáků a studentů. Na vysokých školách se rozběhne klinická a praktická výuka a praxe ve zbývajících oborech vzdělávání, na střední školy se vrátí v rotační výuce žáci nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia a žáci prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře i ve zbývajících krajích, přičemž vláda ve čtvrtek na základě aktuálního epidemického vývoje rozhodne, zda se návrat bude týkat i žáků v Jihočeském a Zlínském kraji a v kraji Vysočina. Stejná podmínka platí i pro návrat žáků druhého stupně základních škol či pro otevření středisek volného času. Změna v opatření také umožní konání zkoušek včetně přijímacích za stanovených podmínek.

Od 10. května vláda odsouhlasila i úpravu mimořádného opatření nařizujícího nošení ochranných prostředků dýchacích cest. Nově už nebude povinné nosit ochranu venku tam, kde bude možné dodržet maximální počet dvou osob na méně než dvou metrech. Z tohoto pravidla pak bude platit výjimka na nezbytně nutnou dobu pro konzumaci potravin a nápojů mimo provozovny stravovacích služeb.

K dílčím změnám v opatření omezujícím provoz škol a školských zařízení dojde se souhlasem vlády už od úterý 4. května. Týkat se bude sedmi regionů, ve kterých už dnes platí pro školní docházku mírnější pravidla než ve zbytku republiky – Karlovarského, Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Plzeňského a Středočeského kraje a hlavního města Prahy. Od zítřka budou moci v těchto krajích docházet děti na skupinové konzultace nebo výuku ve vnitřních nebo vnějších prostorech na základních uměleckých školách a do středisek volného času. Tyto aktivity budou omezeny počtem dětí ve skupině a vázány na absolvování testu na covid-19. Od pondělí 10. května by pak měly být možné i ve zbytku republiky.

Vláda schválila také návrh na zajištění očkování členů diplomatických misí, konzulárních úřadů a úřadoven mezinárodních organizací a členů jejich rodin, akreditovaných v České republice proti covidu-19. Diplomaté, jejich rodiny či například zaměstnanci Evropské agentury pro globální navigační satelitní systémy, kteří dlouhodobě žijí v ČR, se budou moci přihlásit k očkování v Česku, ačkoli tu neplatí zdravotní pojištění či tu nemají nárok na čerpání zdravotních služeb podle předpisů EU. Vakcínu uhradí český stát, tito lidé ale nebudou mít v systému očkování přednostní práva. Je to reciproční krok, protože stejným způsobem se očkují i čeští diplomaté a jejich rodiny v zahraničí.

V rámci běžné agendy vláda projednala také dva návrhy na vstup do řízení před Ústavním soudem či poslanecký návrh novely zákona o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, který má zakotvit Zdravotnickou službu Vězeňské služby jako novou organizační jednotku Vězeňské služby ČR, aby došlo k zefektivnění vězeňského zdravotnického systému. S tímto návrhem vláda vyslovila souhlas. Kabinet schválil také dohodu mezi českou a německou vládou o plavbě po labské vodní cestě, která má zajistit a udržovat splavnost Labe v určitých parametrech od Pardubic až do Hamburku. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva dopravy.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-3--kvetna-2021-188115/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie