Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 6. 2014 15:33

Vláda projednala návrhy Evropské komise i závěry kontrol NKÚ

Jednání vlády ve Strakově akademii.
Jednání vlády ve Strakově akademii.
Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky projednal na své schůzi 4. června 2014 návrhy Evropské komise pro doporučení Rady k Národnímu programu reforem České republiky na rok 2014, kontrolní závěry NKÚ i budoucnost Akčních plánů pro boj s korupcí.

Návrhy Evropské komise

Návrhy Evropské komise reagují na Národní program reforem pro rok 2014, který vláda schválila 16. dubna. Tento materiál představuje plán zásadních reformních opatření s cílem podpory oživení hospodářského růstu a posílení konkurenceschopnosti.
Naprostá většina doporučení Evropské komise se shoduje se současným kurzem české vlády a následuje cíle, které si kabinet premiéra Bohuslava Sobotky vytyčil v programovém prohlášení vlády a Národním programu reforem pro tento rok. Společným záměrem je zejména obnova hospodářského růstu, snižování nezaměstnanosti a posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Návrh doporučení apeluje i na implementaci služebního zákona, jehož schválení je pro vládu prioritním úkolem a v Poslanecké sněmovně je naplánováno na červen letošního roku. Dále Evropská komise české vládě doporučuje, aby se zaměřila na zjednodušení daňového systému a zvýšení kapacity předškolní péče.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Závěry Nejvyššího kontrolního úřadu

V rámci záměru hospodárněji nakládat s penězi daňových poplatníků dnes vláda projednala také 7 závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu a stanoviska kontrolovaných resortů. Závěry NKÚ upozorňují na pouze dílčí nedostatky, přesto ale jednotlivé resorty přijmou urychleně účinná nápravná opatření s jasným termínem plnění.
Vláda zahájila užší spolupráci s NKÚ už na svém zasedání 28. dubna 2014, kdy projednala závěry Nejvyššího kontrolního úřadu podle znovelizovaného jednacího řádu vlády, jehož nové znění umožnilo efektivnější práci s kontrolními závěry a zvýšení praktických dopadů výsledků kontrol.
Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala zlepšit fungování státu a zabránit dosud rozšířenému plýtvání veřejných prostředků.

Akční plány pro boj s korupcí

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky dnes také projednal budoucnost Akčních plánů pro boj s korupcí. Namísto komplikovaných antikorupčních strategií bude současná vláda vytvářet jednoduché a stručné Akční plány pro boj s korupcí. Vedle již formulovaných závazků vůči občanům, vyplývajících ze základních programových dokumentů koalice, budou Akční plány obsahovat rovněž doporučení mezinárodních organizací a Evropské komise v oblasti boje s korupcí, kterými je Česká republika vázána. Těžiště vládního boje s korupcí bude spočívat zejména v jejím předcházení a v legislativě, tedy v oblastech, kde je vhodný koordinační a nadresortní přístup vlády jako celku, a také v rámci výkonu působnosti každého ministerstva. „Nesmlouvavý boj proti všem formám korupce“ je považován za jednu z vládních priorit, formulovanou v Programovém prohlášení vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie